Затлъстяването “не винаги може да се равнява на нездравословно: проучване –

От Ейми Нортън

Репортер на HealthDay

Четвъртък, 4 февруари 2016 г. (HealthDay News) – Много хора с наднормено тегло и затлъстяване в света могат да бъдат напълно здрави, когато става дума за кръвно налягане, холестерол и нива на кръвната захар – докато много тънки хора може да не са картината на Добро здраве, твърди ново проучване.

Използвайки правителствено проучване на здравето, изследователите установиха, че почти половината възрастни от САЩ с наднормено тегло са “метаболитно здрави”.

Това означава, че те нямат повече от един рисков фактор за диабет тип 2 и сърдечни заболявания – включително високо кръвно налягане, нездравословни нива на холестерол или триглицериди, повишена кръвна захар или високи концентрации на С-реактивен протеин (маркер на възпалението в кръвта съдове).

Сред затлъстелите възрастни, 29 процента са смятани за здрави – както и 16 процента от тези, които са били тежко затлъстели на базата на индекс на телесна маса (BMI, съотношение тегло / височина).

От друга страна, повече от 30% от нормалните хора в света са метаболитно нездравословни.

Изследователите изчисляват, че близо 75 милиона души в света ще бъдат “неправилно класифицирани” като здрави за сърцето, ако ИТМ е единственият критерий.

“По-голямата картина, която искаме да извлечем от нашите открития, е, че доминиращият начин да мислим за теглото – че хората с по-високо тегло винаги ще бъдат нездравословни – е погрешен”, казва Джефри Гладър, един от изследователите на изследването и Докторант в Калифорнийския университет, Санта Барбара.

Проучването, публикувано на 4 февруари в Международния вестник за затлъстяване, далеч не е първото, което открива, че възрастните хора с наднормено тегло могат да бъдат в добра форма, доколкото са здрави. Изследователите обсъждат теорията за “мазнините, но прилягат” в продължение на години.

По същата причина проучванията показват, че тънката не е гаранция за добро здраве.

Но гладът каза, че новите открития също така помагат за “втвърдяване” на броя на много хора в света, които биха могли погрешно да се считат за нездравословни основани единствено на ИТМ.

Това има потенциални “последствия за реалния свят”, каза гладът. Много по-големи компании в САЩ предлагат програми за уелнес на служителите, които могат да включват отстъпки от премии за здравно осигуряване за постигане на определени цели, като загуба на тегло. Някои работодатели наказват служителите, че не участват.

Екипът на “Глад” твърди, че Комисията за равни възможности за наемане на работа в САЩ е предложила правила, които биха позволили на работодателите да начисляват на работниците до 30% от разходите си за здравно осигуряване, ако не отговарят на определени здравни критерии, включително конкретен ИТМ.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Докато упражнявате, трябва да броите между …