Октреотид (инжекционен път, интрамускулен път) описание и търговски марки

Инжектирането на октреотид се използва за лечение на тежка диария и други симптоми, които се появяват при определени тънкочревни тумори или метастатични карциноидни тумори (тумори, които вече са се разпространили в тялото). Той не излекува тумора, но помага на пациента да се чувства по-комфортно.

Инжектирането на октреотид се използва също и за лечение на състояние, наречено акромегалия, което се причинява от твърде много растежен хормон в организма. Твърде много хормони на растежа, продуцирани при възрастни, причиняват ръцете, краката и частите на лицето да станат големи, дебели и обемисти. Други проблеми като артрит също могат да се развият. Октреотидът действа чрез намаляване на количеството растежен хормон, което се произвежда от организма.

Октреотид може да се използва и за други медицински състояния, определени от Вашия лекар.

Октреотид се предлага само с рецепта на Вашия лекар

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Прах за суспензия; Прах за разтвор; Разтвор

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката между възрастта и ефектите на кратко действащата форма на инжектиране на октреотид при педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са доказани.

алергии

Съответните проучвания, проведени досега, не са показали педиатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на дългодействащата форма на инжектиране на октреотид при деца на възраст от 6 до 17 години.

Педиатрична

Въпреки че не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на октреотид в гериатричната популация, не се очаква гериатрични специфични проблеми да ограничават полезността на инжектирането на октреотид при пациенти в напреднала възраст. Пациентите в старческа възраст обаче са по-склонни да имат проблеми с бъбреците, черния дроб или сърцето, свързани с възрастта, което може да изисква повишено внимание и корекция на дозата при пациенти, приемащи октреотид.

Гериатрична

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

бременност

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Други взаимодействия

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Други медицински проблеми

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Дозирането

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Това лекарство се дава като изстрел под кожата, в мускул или вена.

Медицинска сестра или друг обучен медицински специалист може да ви даде това лекарство или това лекарство може да се дава вкъщи на пациенти, които не се нуждаят от болница или клиника. Ако използвате това лекарство у дома, Вашият лекар или медицинска сестра ще Ви научат как да приготвите и инжектирате лекарството. Уверете се, че разбирате как да използвате лекарството.

Ще ви бъдат показани зоните на тялото, където може да се даде този изстрел. Използвайте различна област на тялото всеки път, когато си направите изстрел. Проследявайте къде давате всеки изстрел, за да сте сигурни, че сте завързали зоните на тялото.

Може да не използвате цялото лекарство във всеки ампул или флакон (стъклен съд). Не съхранявайте отворен ампул или флакон. Ако лекарството в ампулата или флакона промени цвета си или ако видите частици в него, не го използвайте.

Някои пациенти могат да почувстват болка, ужилване, изтръпване или чувство на парене на мястото, където инжектират лекарството. Инжектирането на лекарството, след като е било затоплено на стайна температура, а не на студено от хладилника може да намали дискомфорта. Въпреки това, не използвайте топлина, за да го затоплите по-бързо, защото топлината може да унищожи лекарството.

Поставете използваните игли и спринцовки в контейнер за еднократна употреба, който е устойчив на пробив, или ги изхвърлете според указанията на Вашия лекар. Не използвайте отново игли и спринцовки.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Ако пропуснете доза от дългодействащата форма на това лекарство, свържете се с Вашия лекар.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Пропусната доза

Да се ​​съхранява в хладилник. Не замразявайте.

съхранение

Ампулите от кратко действащата форма на инжектиране на октреотид могат да се съхраняват при стайна температура в продължение на 14 дни, когато са защитени от светлина. Ако ампулите не са защитени от светлина, проблемите с разтвора могат да се развият много по-рано.

Много важно е Вашият лекар да Ви провери внимателно, докато приемате това лекарство. Това е да се уверите, че това лекарство работи правилно. Може да са необходими кръвни изследвания, за да проверите напредъка си

Уверете се, че Вашият лекар знае, ако сте бременна или планирате да забременеете. Трябва да използвате ефективна форма на контрол върху раждаемостта, за да не забременявате. Говорете с Вашия лекар за ефективен контрол на раждаемостта.

Това лекарство може да увеличи риска от развитие на камъни в жлъчката. Свържете се веднага с Вашия лекар, ако имате тежка стомашна болка с гадене и повръщане след приема на това лекарство.

Това лекарство може да причини хипергликемия (висока кръвна захар) или хипогликемия (ниска кръвна захар). Трябва да проверявате кръвната си захар по-често, докато приемате това лекарство и след това редовно.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар или медицинска сестра, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Потърсете спешна помощ незабавно, ако възникне някой от следните симптоми на предозиране

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.