Хранене за мъже: попитайте диетолога

Не, и това може да е вредно за усилията Ви за отслабване.

Религиозни и културни погледи настрана, хората понякога се обръщат към глада за загуба на тегло или за да “очистват” тялото. Но когато постите, тялото ви отива в режим на глад. Дори ако това е само за един ден или два, метаболизмът на организма ви се понижава и той започва да се придържа към всяка последна калория, вместо да го изгори. Така че, когато започнете да ядете дни по-късно, тялото ви все още ще задържа повече калории, отколкото бихте имали, преди да сте гладували.

Ако се интересувате от почистване, много по-добър подход е да отидете на наистина здравословна диета, която е с високо съдържание на фибри, богати на плодове и зеленчуци, и това включва слаби протеини.

Искате вашата диета да бъде богата на плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни и слаби протеини. Но ако приемете, че имате тази част надолу, най-важното нещо, което трябва да направите, е да поддържате постоянно количество хранителни вещества за тялото си. В противен случай енергийните Ви магазини ще се гмуркат. Това означава, че трябва да ядете на всеки два-три часа – очевидно по-малки порции, отколкото ако сте яли само три пъти на ден. Също така, въпреки това, което мнозина мислят, въглехидратите не са враг. Те са основният източник на енергия на тялото ви. Всъщност всяко хранене или закуска, което ядете, трябва да включва въглехидрати. И не забравяйте да ги комбинирате със слаб протеин или здравословна мазнина.

Разбира се! Един измамен ден казва на тялото ви, че има достатъчно храна и не сте гладни. Това помага да запазите обмяната на веществата. Но може би дори по-важно е психическото предимство на измама ден. Да бъдеш добър през цялото време е много трудно и много малко хора могат да го пазят. Да вземеш един ден в седмицата, за да ядеш каквото си искаш (стига да си много добър през останалите шест дни), те кара да искаш да ядеш всичко останало и не те оставя да се чувстваш лишен.

Да. Това е здравословно, ако приемем, че не зареждате ориза с масло и че избирате кафяв ориз вместо бял. Няма и нищо лошо да ядеш едно и също нещо всеки ден, стига оризът да не е единственото нещо, което ядеш. За да имате пълноценно хранене, трябва да имате плодове и зеленчуци, постно белтъчини и млечни продукти с ниско съдържание на мазнини или мазнини. Не можете да получите всички хранителни вещества, които тялото ви се нуждае само от ориз. Също така, не забравяйте да гледате размера на порциите си с ориз – и други въглехидрати – защото е много лесно да го прекалявате. Чаша варен ориз е около 216 калории.

Медицински проучвания показват, че определени хранителни вещества в храните са свързани с понижаване на кръвното налягане. Разбира се, ограничаването на солта също е от полза.

Подходящите за кръвта хранителни вещества включват калий, магнезий и фибри. Плодовете и зеленчуците са с високо съдържание на калий, магнезий и фибри и ниско съдържание на натрий. Също така, ядки, семена, бобови растения, постно месо и домашни птици са добри източници на магнезий. Диетата DASH, създадена специално за подпомагане контрола на кръвното налягане, не само насочва хранителните вещества, които са полезни за кръвното налягане, но също така е много ефективна, за да ви помогне да отслабнете. Дори загубата на 5 или 10 килограма може да има голямо влияние върху кръвното налягане.

Ще искате да работите в тясно сътрудничество с Вашия лекар, за да контролирате нивата на щитовидната жлеза. Въпреки това, което може да прочетете, няма конкретна диета, която е доказала, че е по-полезна за хора с проблеми с щитовидната жлеза. Така че, трябва да приложите вида на хранителните навици, които знаем, че ще работят, за да помогнат да се хвърлят излишни килограми. Някои от най-добрите диети са DASH диетата, TLC диетата и средиземноморската диета. Ако не сте сигурни как да проследявате какво трябва да ядете или колко да упражнявате, Planner’s Food & Fitness е страхотно място, за да започнете.

Кумадинът помага да се предотвратят образуването на кръвни съсиреци Това се постига чрез намаляване на активността на витамин К, което е важно за процеса на съсирване на кръвта. Храните, богати на витамин К, противодействат на ефектите на лекарството. Храните, които са най-високи в витамин К включват зелени, листни зеленчуци, като зеле, спанак, collards, chard, и горчица и ряпа зеленчуци. Броколите също имат сравнително количество витамин К. Необходимо е да ограничите колко от тези храни ядете. Но те са здрави, така че е добре да ги ядете. Най-важното е, че не искате да правите големи промени в диетата си. Ако ядете тези храни сега, продължете да ги ядете и просто намалете малко, особено ако ги ядете ежедневно.

Високо ниво на BUN често означава, че бъбреците ви не работят, както е необходимо. Промените в диетата ви могат да ви помогнат да защитите бъбреците си. Но първо трябва да следвате съветите на Вашия лекар. По принцип, ако имате проблеми с бъбреците, трябва да ограничите солта и протеините, а вероятно и течности, ако бъбреците не произвеждат толкова урина, колкото би трябвало. Също така не забравяйте да прочетете етикетите на храните, за да търсите скрити източници на сол. За да намалите протеина, може да се наложи да намалите количеството месо, което ядете. Може да се наложи да ограничите калий и фосфор. Ако Вашият лекар Ви е казал да намалите фосфора, може да се наложи да ограничите млечни продукти, ядки и боб. Картофите и бананите имат много калий. Спомняйки си какви храни да ограничавате, може да се почувствате преобладаващо, посъветвайте се с лекаря си да говорите с диетолог за помощ.

Най-важното е да изберете времето на деня, с което да се придържате. Упражнението трябва да стане навик и това няма да се случи, ако нещо винаги се пречи на пътя. Няма надеждни доказателства, които да предполагат, че в определени часове от деня ще изгорите повече калории. Но циркадния ритъм на тялото, или часовникът на тялото, може да ви даде отговора. Например, ако сте ранна птица, най-добре е най-добре да направите упражнението, което правите, когато се изправите. Ако сте нощна бухалка, упражняването през вечерите вероятно е по-добре за вас. Това наистина зависи от начина ви на живот и когато можете да направите навика да отделите времето.

Това, което ядете всъщност, не е огромен фактор, когато става въпрос за стомашни язви. Храненето на по-малки, по-чести хранения може да помогне със симптоми, като стомашна болка, но няма да помогне на язвите да се лекуват по-бързо. Алкохолът може да раздразни язва и да забави лечението и да влоши симптомите. Препоръчвахме лека диета с много мляко и избягване на пикантни храни, но сега знаем, че това не е необходимо.

Първо, посъветвайте се с Вашия лекар, за да разберете защо имате крампи на краката. Има много възможни причини. При някои хора ниските нива на калий и калций могат да бъдат причина. Храните, богати на калий, включват банани, авокадо, пъпеш, домати и картофи. Най-добрите източници на калций са млечните продукти с ниско съдържание на мазнини и мазнини.

Нещо важно да се има предвид при добавките е, че всички те могат да имат странични ефекти, точно като лекарства. Докато някои могат да се основават на природни вещества, дори те могат да имат странични ефекти. Добавките също могат да взаимодействат с лекарства. Ето защо Ви казваме винаги да сте сигурни, че Вашият лекар знае кои добавки приемате. Обикновено добавките с азотен оксид се понасят добре. Възможните нежелани реакции обаче включват намаляване на кръвното налягане, гадене, диария, промени в нивата на електролита в кръвта и повишаване на кръвното налягане; Грижа за хората, които са на разредители на кръвта.

Когато имате GERD (гастроезофагеална рефлуксна болест), промяната на определени хранителни навици може да помогне за подобряване на симптомите и намаляване на киселинния рефлукс. ГЕРБ може да варира от човек на човек, така че може да се наложи да играете с вашата диета малко, за да видите какво работи най-добре за вас. Но като цяло, най-добре е да ядете по-малки, по-чести ястия. Избягвайте късна вечер, особено ако сте склонни да получите по-голяма киселинност през нощта. Храни, които могат да отпуснат клапата между стомаха и хранопровода, и по този начин повишен киселинен рефлукс, включват шоколад, мента и алкохол. Пикантните храни и други храни, които имат много киселина, като доматите и портокалите, също могат да увеличат симптомите ви. Кафето може да е трудно и за някои хора с ГЕРБ.

Ако имате тежки симптоми, определено трябва да се консултирате с Вашия лекар, тъй като това може да бъде сериозно. Въпреки това, ако това е контролирано, храни, които могат да помогнат дивертикулит или дивертикулоза, са храни с високо съдържание на фибри. Повечето от нас получават само около половината от влакното, от което се нуждаем в един ден. Ако не ядете много фибри сега, трябва да започнете бавно да включите повече фибри в диетата си. Ако го направите прекалено бързо, това може да доведе до симптоми като газове и дори запек. Докато ядете повече фибри, не забравяйте да пиете много вода. Мъже, на 50 и по-малко, се нуждаят от 38 грама влакна на ден. Мъжете над 50 години се нуждаят от 30 грама на ден. (Жените 50 и по-малко се нуждаят от 25 грама дневно, а жените над 50 години се нуждаят от 21 грама дневно.) Богатите на фибри храни включват пълнозърнести хляб и зърнени храни, боб, пресни плодове и зеленчуци. Оптичните добавки могат да ви помогнат да получите необходимото количество фибри. Смятахме, че хората с дивертикулит трябва да избягват трудно смилаеми храни като ядки, царевица, семена и пуканки. Последните проучвания обаче показват, че това не е необходимо. Това е добра новина, защото ядките са чудесен източник на фибри и здравословни мазнини.

Благодарим Ви, че се присъединихте към нас, за да попитате специалиста по храненето. Уверете се, че сте се регистрирали в сряда, 8 август, в 13:00 часа. ЕТ, когато ще обсъдим “Хранене и храносмилане”. Регистрирайте се, ако искате деня преди събитието да бъде напомнено за имейл.

SOURCE

11 юли 2012 г., Хранене за мъже: Попитайте специалиста по хранене, д-р Майкъл У. Смит.

Изразените в този раздел мнения са само на специалиста и специалиста. Те не отразяват мненията и не са прегледани от лекар или член на редакционния екип за точност, баланс или обективност. Не е заместител на професионален медицински съвет, диагноза или лечение. Никога не забавяйте или пренебрегвайте търсенето на професионални медицински съвети от Вашия лекар или друг квалифициран медицински специалист поради нещо, което сте прочели.

 Не одобрява конкретен продукт, услуга или лечение. Ако смятате, че имате спешна медицинска помощ, обадете се на Вашия лекар или наберете 911 незабавно.