Озоновите пречистватели на въздуха: могат ли да подобрят симптомите на астмата?

Въпреки твърденията на производителите, пречиствателите на въздуха от озона не отстраняват астмата, която се задейства от въздуха. Всъщност, вдишаният озон може да влоши астмата.

Озоновите генератори, продавани като пречистватели на въздуха, умишлено произвеждат озона на газа. Озонът може да маскира миризми, като променя химическия състав на частици или други газове във въздуха, което прави въздуха по-свеж и по-чист. Озоновите генератори обаче всъщност не филтрират малките частици, които предизвикват астма.

Вдишването на озон, дори в малки количества, може да раздразни белите дробове. Специфичните ефекти могат да включват дразнене на гърлото, кашлица, гръдна болка и недостиг на въздух, както и повишен риск от респираторни инфекции.

Някои пречистватели на въздуха от озон се изработват с йонен генератор или “йонизатор” в същото устройство. Можете също така да купите йонизатори като отделни единици. Йонизаторите отстраняват частици от въздуха, причинявайки ги да се прикрепят към близките повърхности или към един друг и да се утаят от въздуха – но те могат да генерират нежелан озон.

Въздушните филтри, които отстраняват малки частици – като високоефективните въздушни филтри (HEPA) – са ефективни при отстраняването на алергени от въздуха, без да създават опасения за озона. За да работите ефективно, филтрите трябва да се почистват или подменят редовно, съгласно инструкциите на производителя.

с

Посетете Вашия лекар