Озелтамивир (орален път)

Дозирането

Пропусната доза

Говорете с Вашия лекар за възможността да получите грип, ако още не сте имали дете. Това лекарство се предлага с листовка за пациента. Прочетете внимателно тази информация и говорете с Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

При пациенти, приемащи озелтамивир за лечение на грип: Това лекарство действа най-добре, ако се приема в рамките на 2 дни след появата на симптоми на грип (напр. Слабост, главоболие, треска, кашлица, хрема, запушен нос и възпалено гърло). Това лекарство трябва да се приема в продължение на 5 дни. Продължете да приемате това лекарство за цялото време на лечение, дори ако започнете да се чувствате по-добре след няколко дни. Това ще ви помогне напълно да изчистите инфекцията си. Ако престанете да приемате това лекарство прекалено рано, симптомите Ви може да се появят отново.

За пациенти, приемащи oseltamivir за профилактика на грип след експозиция: Лекарството трябва да се приема до 2 дни след излагане на грип. Това лекарство трябва да се приема най-малко 10 дни.

Може да приемате това лекарство с храна или на празен стомах. Приемането на озелтамивир с храна може да намали възможността от стомашно разстройство.

Оралната течна форма на това лекарство се предлага в две дозировки (концентрации). Консултирайте се с Вашия лекар, ако имате някакви въпроси относно инструкциите за дозиране, как да измервате дозата, като използвате новия дозатор (в mL) или коя концентрация Tamiflu® за перорална суспензия имате.

За пациенти, приемащи пероралната течност

съхранение

Ако не разполагате с орална течност, можете да отворите капсулите и да разбъркате съдържанието в купа с подсладени течности като обикновен или без захар шоколадов сироп, царевичен сироп, карамел или лека кафява захар (разтворена във вода). Попитайте Вашия лекар или фармацевт, ако имате някакви въпроси.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Ако пропуснете доза или забравите да я използвате, приемете я възможно най-бързо, освен ако не е по-малко от 2 часа преди следващата доза. Приемайте следващата си доза в нормалното време. Не използвайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Съхранявайте капсулите при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина.

Съхранявайте течността в хладилника и я използвайте в рамките на 17 дни след смесването й. Не замразявайте. Можете също така да я съхранявате при стайна температура до 10 дни. Изхвърлете всяко смесено лекарство, което не е било използвано по това време.