Употреба на oxycontin, странични ефекти и предупреждения

Какво представлява OxyContin?

OxyContin се използва за лечение на умерена до силна болка, която се очаква да продължи за продължителен период от време. OxyContin се използва за лечение на болката денонощно. Той не трябва да се използва по “необходима” основа за болка.

OxyContin може да се използва и за цели, които не са изброени в това ръководство за лекарства.

Не трябва да използвате OxyContin, ако имате тежка астма или проблеми с дишането или блокиране на стомаха или червата.

Важна информация

OxyContin може да забави или да спре дишането ви, особено когато започнете да приемате това лекарство или когато Вашата доза се промени. Никога не приемайте това лекарство в по-големи количества или за по-дълго от предписаното. Не разтрошавайте и не нарушавайте Oxycontin таблетки с удължено освобождаване. Поглъщайте цялото, за да избегнете излагане на потенциално фатална доза.

OxyContin може да бъде навик, дори при редовни дози. Приемайте това лекарство точно както е предписано от Вашия лекар. Никога не споделяйте лекарството с друг човек. НЕПРАВИЛНОСТТА НА НАРКОТИЧНАТА ЛЕКАРСТВА МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ ПРИЛАГАНЕ, ПРЕВРЪЩАНЕ ИЛИ СМЪРТ, особено при дете или друго лице, употребяващо лекарството без рецепта.

Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна. Оксикодон може да причини животозастрашаващи симптоми на отнемане при новородено.

Не пийте алкохол. Може да възникнат опасни странични ефекти или смърт, когато алкохолът се комбинира с OxyContin.

Преди да използвате OxyContin

Не трябва да използвате OxyContin, ако сте алергични към оксикодон или ако имате

Тежка астма или проблеми с дишането

Запушване на стомаха или червата; или

Алергия към лекарства за наркотична болка (като метадон, морфин, Percocet, Vicodin, Lortab и много други) или медикамент за наркотична кашлица, който съдържа кодеин, хидрокодон или дихидрокодеин.

Не трябва да използвате оксикодон, освен ако вече не използвате подобно опиоидно лекарство и сте толерантни към него. Попитайте Вашия лекар, ако не сте сигурни, че сте опиоид-толерантни.

Оксикодонът може да се образува навик. Никога не споделяйте OxyContin с друго лице, особено с някого, който има анамнеза за злоупотреба с наркотици или пристрастяване. Съхранявайте лекарството на място, където другите не могат да стигнат до него. Продажбата или раздаването на OxyContin на друго лице е против закона.

Някои лекарства могат да взаимодействат с оксикодон и да причинят сериозно състояние, наречено серотонинов синдром. Уверете се, че Вашият лекар знае, ако също така приемате лекарство за депресия, психични заболявания, болест на Паркинсон, мигренозно главоболие, сериозни инфекции или предотвратяване на гадене и повръщане. Посъветвайте се с Вашия лекар, преди да направите каквито и да е промени в начина и времето на приемане на вашите медикаменти.

За да сте сигурни, че OxyContin е безопасен за Вас, кажете на Вашия лекар, ако имате такива

Всеки тип проблеми с дишането или заболяване на белите дробове

Анамнеза за нараняване на главата, мозъчен тумор или гърчове

История на злоупотреба с наркотици, пристрастяване към алкохол или психическо заболяване

Проблеми с уринирането

Чернодробно или бъбречно заболяване

Болест на Addison или друго нарушение на надбъбречните жлези; или

Проблеми с жлъчния мехур, панкреаса или щитовидната жлеза.

Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна. Ако използвате OxyContin докато сте бременна, вашето бебе може да стане зависимо от оксикодон. Това може да доведе до животозастрашаващи симптоми на абстиненция в бебето след раждането. Бебета, родени в зависимост от навик, формиращи лекарства, може да се нуждаят от медицинско лечение в продължение на няколко седмици.

Оксикодонът може да премине в кърмата и може да навреди на кърменото бебе. Не трябва да кърмите, докато използвате това лекарство.

Не давайте това лекарство на дете без медицински съвет.

Вземете OxyContin точно както е предписано. Следвайте всички указания на етикета си с рецепта. Оксикодон може да забави или да спре дишането ви, особено когато започнете да приемате това лекарство или когато Вашата доза се промени. Никога не приемайте по-големи количества или по-дълго от предписаното. Уведомете Вашия лекар, ако лекарството изглежда престава да работи и за облекчаване на болката.

Как да използвам OxyContin?

Оксикодон може да бъде навик, дори при редовни дози. Вземете OxyContin точно както е предписано от Вашия лекар. НЕПОСРЕДСТВОТО МОЖЕ ДА ПРИЧИНИ ПОСТАВЯНЕ, ПРЕВРЪЩАНЕ ИЛИ СМЪРТ, особено при дете или друго лице, употребяващо лекарството без рецепта. Продажбата или раздаването на OxyContin на друго лице е против закона.

Спрете да приемате всички останали лекарства за наркотична болка в денонощието, когато започнете да приемате Oxycontin.

Не разтрошавайте и не нарушавайте Oxycontin таблетки с удължено освобождаване. Поглъщайте цялото, за да избегнете излагане на потенциално фатална доза.

Ако Вашият лекар Ви е казал да вземете две или повече таблетки OxyContin на доза, приемайте таблетките едно по едно. Не намокрете, не заплитайте или не облизвайте таблетката, преди да я поставите в устата си. Пийте много вода, за да се улесни поглъщането и да се предотврати задушаване.

Не спирайте да използвате OxyContin изведнъж след продължителна употреба или може да имате неприятни симптоми на отнемане. Посъветвайте се с Вашия лекар как да избягвате симптомите на абстиненция, когато спрете да използвате това лекарство

Никога не смачквайте или не счупвайте таблетката, за да вдишвате праха или го размесете в течност, за да инжектирате лекарството във вената си. Тази практика доведе до смърт при злоупотребата с оксикодон и подобни лекарства, отпускани с рецепта.

Съхранявайте OxyContin при стайна температура, далеч от топлина, влага и светлина.

Проследявайте количеството лекарства, използвани от всяка нова бутилка. Оксикодон е наркотик на злоупотреба и трябва да сте наясно, ако някой използва неправилно или без рецепта лекарството.

Винаги проверявайте бутилката, за да се уверите, че сте получили правилните хапчета (същата марка и тип) на лекарството, предписани от Вашия лекар. Попитайте фармацевта, ако имате някакви въпроси относно лекарството, което получавате в аптеката.

Не съхранявайте остатъчните таблетки OxyContin. Попитайте фармацевта къде да намерите програма за отстраняване на наркотици. Ако няма програма за обратно приемане, измийте всички неизползвани таблетки надолу по тоалетната. Изхвърлянето на лекарства чрез промиване се препоръчва, за да се намали опасността от случайно предозиране, причиняващо смърт. Този съвет се отнася само за много малък брой лекарства. Правителството, работещо с производителя, определи този метод за най-подходящ начин за унищожаване и представлява най-малък риск за безопасността на хората.

Ако сте на схема на дозиране, използвайте пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не използвайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

 Свръхдоза с оксикодон може да бъде фатална, особено при дете или друго лице, употребяващо лекарството без рецепта.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Не пийте алкохол. Може да възникнат опасни странични ефекти или смърт, когато алкохолът се комбинира с оксикодон. Проверете етикетите си за храни и лекарства, за да сте сигурни, че тези продукти не съдържат алкохол.

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Това лекарство може да наруши вашето мислене или реакции. Избягвайте да шофирате или работите с машини, докато не разберете как сте засегнати. Замаяност или тежка сънливост могат да причинят падания или други злополуки.

Сокът от грейпфрут и грейпфрут може да взаимодейства с оксикодон и да доведе до нежелани странични ефекти. Обсъдете използването на продуктите от грейпфрут с Вашия лекар.

Какво трябва да избегна?

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате някакви признаци на алергична реакция към OxyContin: копривна треска; Трудно дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото.

Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате такива

Плитко дишане, бавен сърдечен ритъм, студена, лепкава кожа

Нежеланите реакции на OxyContin

Припадъци (конвулсии)

Объркване, тежка сънливост

Безплодие, пропуснати менструални периоди

Импотентност, сексуални проблеми, загуба на интерес към секса

Усещане за светлина, сякаш може да излезеш; или

Ниски нива на кортизола – гадене, повръщане, загуба на апетит, замаяност, влошаване на умората или слабост.

OxyContin е по-вероятно да причини проблеми с дишането при по-възрастни хора и при тежко болни, недохранени или по друг начин изтощени хора.

Ако имате симптоми на серотонинов синдром, като: възбуда, халюцинации, треска, потене, треперене, бърза сърдечна честота, мускулна скованост, потрепване, загуба на координация, гадене, повръщане или диария.

Честите нежелани реакции на OxyContin могат да включват

Сънливост, главоболие, световъртеж, умора

Стомашна болка, гадене, повръщане, запек, загуба на апетит

суха уста; или

Леко сърбеж.

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Можете да съобщите за нежелани реакции на правителството в правителството – 1088.

Някои лекарства могат да причинят нежелани или опасни ефекти, когато се използват с оксикодон. Кажете на всеки от вашите доставчици на здравни грижи всички лекарства, които използвате сега, както и всяко лекарство, което започнете или спрете да използвате.

Приемането на това лекарство с други лекарства, които ви карат да сънувате или да забавите дишането си, може да доведе до опасни или животозастрашаващи странични ефекти. Посъветвайте се с Вашия лекар, преди да приемете OxyContin със сънотворно хапче, мускулен релаксатор, друго лекарство за болка или лекарство за тревожност, депресия или гърчове.

Други лекарства могат да взаимодействат с оксикодон, включително лекарства без рецепта и лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти. Уведомете всеки от вашите доставчици на здравни грижи за всички лекарства, които използвате сега, и за всяко лекарство, което започнете или спрете да използвате.

10.09.2016-03-25, 3:46:32

Бременност Категория B Няма доказан риск при хора

CSA Schedule 2 Висок потенциал за злоупотреба

Какви други лекарства ще повлияят на OxyContin?

Календар на одобрението Календар на наркотици в правителството

WADA Class Anti-Doping Класификация

OxyContin (оксикодон)

Хронична болка трамадол, оксикодон, Cymbalta, перцецет, дулоксетин, фентанил, морфин, дилауид, метадон, Ultram, хидроморфон, бупренорфин

Болка трамадол, оксикодон, ацетаминофен, тиленол, напроксен, аспирин, ибупрофен, хидрокодон, амитриптилин, перцецет, хидроксизин, клонидин