Oolong tea: употреби и рискове

Чаят Oolong се произвежда от листата на същото растение, от което идват зелените и черни чайове. Разликата се състои в това колко дълго листата ферментират. Листата на зеления чай са неферментирали, а листата за черен чай са напълно ферментирали. Oolong идва от листа, които са частично ферментирали.

Ферментацията или нейната липса дава чай на цвят и аромат. Той също така променя химическия състав на чая. Най-забележителните промени се случват в група химикали, наречени катехини. Това са силни антиоксиданти, които могат да действат директно върху човешките клетки.

CLA е основна мастна киселина, която е важна за доброто здраве. Получаваме малки количества от храната, която ядем. Това също е антиоксидант, който може да има други ползи за здравето.

Чаят е кофеинова напитка. Основната полза от пиенето на чай Oolong е повишената информираност и енергията, заедно с изостряните мисловни умения.

Тези ефекти са пряко свързани с нивото на кофеина и свързания с него химикал, теофилин. Ефектите се увеличават с увеличаването на нивото на кофеин.

Някои пият олонг чай за предотвратяване или лечение на затлъстяване и диабет. Едно проучване показва, че пиенето на шест чаши чай oolong дневно в продължение на 30 дни може да помогне на хората с диабет тип 2 да намалят кръвната захар. Други проучвания – както при хора, така и при животни – предполагат, че пиенето на чай Oolong може да помогне при загуба на тегло.

Някои хора пият oolong чай поради убеждението, че той помага с други състояния, като например

Но проучванията, извършени в тези области, са непоследователни и не са окончателни.

Някои проучвания предполагат, че чайът може да предложи известна защита срещу умрелия упадък. Докато едно скорошно проучване в Китай подкрепя идеята, че чаят oolong може да предложи тази защита, резултатите не са окончателни и е необходимо допълнително проучване.

Изследователите проявяват интерес към потенциала на чая – особено на зеления чай -, за да помогнат за лечението или предотвратяването на някои видове рак. Изследванията, извършени върху животни, са окуражаващи. Доказателствата от човешките проучвания все още са най-вече неубедителни. Но някои данни показват, че жените, които пият две чаши чай дневно – зелено, олонг или черно – могат значително да понижат риска от рак на яйчниците.

Основните рискове на чая oolong са рисковете, свързани с пиенето на кофеин хронично или прекомерно. Те включват

Кое хранително вещество; Липсваш ли?