Окситоцин интравенозно, интрамускулно

Oxytocin не е показан за избор на индукция на труда, тъй като наличните данни са недостатъчни за оценка на съображенията “ползи / рискове”.

Oxytocin не е показан за избор на индукция на труда, тъй като наличните данни са недостатъчни за оценка на съображенията “ползи / рискове”.

Използва се за окситоцин

Терапевтичен клас: Стимулант на матката

Фармакологичен клас: хипофизарен хормон, зад

Окситоцин може да се използва и за други състояния, определени от Вашия лекар.

По принцип окситоцинът не трябва да се използва за започване на раждането, освен ако няма специални медицински причини. Уверете се, че сте обсъдили това с Вашия лекар преди да получите окситоцин.

Окситоцин се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

Novartis Pharmaceuticals отстранява наркомания от Syntocinon® от пазара през март 1995 г.

Преди да използвате окситоцин

След като дадено лекарство бъде одобрено за маркетинг за определена употреба, опитът може да покаже, че той е полезен и за други медицински проблеми. Въпреки че тази употреба не е включена в етикетирането на продукта, окситоцин се използва при някои пациенти за следното

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За окситоцин трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към окситоцин или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Няма информация за връзката на възрастта с ефектите на окситоцин при педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Няма информация за връзката на възрастта с ефектите на окситоцин при гериатрични пациенти.

Проучванията показват, че това лекарство може да промени млекопроизводството или състава. Ако не сте предписали алтернатива на това лекарство, трябва да следите детето за странични ефекти и адекватен прием на мляко.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Уведомете вашия медицински специалист, ако приемате друго лекарство с рецепта или лекарство без рецепта.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на окситоцин. Уверете се, че сте уведомили Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Сестра или друг обучен здравен специалист ще ви даде окситоцин. Окситоцин се дава чрез игла, поставена в една от вените ви или като изстрел в една от мускулите ви.

Окситоцинът може да бъде много полезен за подпомагане на раждането. Има обаче известни рискове при използването му. Окситоцинът предизвиква контракции на матката. При жени, които са необичайно чувствителни към ефектите си, тези контракции могат да станат твърде силни. В редки случаи това може да доведе до разкъсване на матката. Също така, ако контракциите са твърде силни, доставката на кръв и кислород за плода може да бъде намалена.

Окситоцин може да причини жълтеница и проблеми с очите, като кръвоизлив на ретината при някои новородени. Ако имате притеснения за това, попитайте Вашия лекар.

Окситоцинът може да причини сериозно състояние, наречено интоксикация с вода. Кажете на лекаря си незабавно, ако започнете да имате объркване, сънливост, главоболие или гърчове, докато приемате окситоцин.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар или медицинска сестра, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Потърсете спешна помощ незабавно, ако възникне някой от следните симптоми на предозиране

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Правилното използване на окситоцин

Достъпност само за Rx

Бременност Категория X Не се използва при бременност

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Индукция на лечението мизопростол, окситоцин, Cytotec, Pitocin, Cervidil, Syntocinon, Prostin Е2, Prepidil

Аборт мизопростол, окситоцин, Cytotec, Pitocin, мифепристон, Cervidil, Hemabate, carboprost

Предпазни мерки при използване на окситоцин

Следродилно кървене мизопростол, окситоцин, Cytotec, Pitocin, Methergine, Hemabate, carboprost, Syntocinon

Окситоцин странични ефекти

окситоцин