Орален пътеводител за рака – причини, симптоми и възможности за лечение

Какво е?

Ракът на устната кухина е рак навсякъде в предната част на устата. Това включва рак на устните, езика, вътрешната повърхност на бузите, твърдото небце (предната част на покрива на устата) или венците. Раковите заболявания в задната част на устата, като мекото небце (задната част на покрива на устата) или гърба на гърлото, не се считат за орален рак. Ракът на устната кухина е вид рак, наречен сквамозен клетъчен карцином, в който повърхностните клетки растат и се делят по неконтролиран начин. Ракът на устната кухина се появява по-често при мъжете, отколкото при жените. Броят на новите случаи на орален рак намалява бавно през последните две десетилетия. Ракът на устата е силно свързан с тютюнопушенето или дъвченето на тютюн: Около 90% от хората с орален рак използват тютюн Рискът се увеличава с размера и продължителността на употребата на тютюн. Използването на алкохол и изразходването на твърде много време на слънце повишават и риска от рак на устната кухина. Хората с орален рак са по-склонни да развият рак на ларинкса (гласова кутия), хранопровода или белия дроб. Всъщност, 15% от пациентите с рак на устата са диагностицирани с един от тези други ракови заболявания едновременно. Около 10% до 40% от пациентите по-късно ще развият един от тези други ракови заболявания или друг орален рак .; Симптомите; Симптомите на оралния рак включват; Възпалено устна, което не изцелява; Област в устата ви, която става обезцветена и остава така; Бучка или сгъстяване на бузата, която не изчезва; Възпалено гърло, което не изчезва; Гласови промени; Проблеми с дъвченето или преглъщането; Проблеми при преместване на челюстта или езика; Свободни зъби; Изтръпване в езика ви или в друга част на устата ви; Болка около зъбите или в челюстта; Болка или дразнене в устата, които не изчезват; Необяснима загуба на тегло; Подуване на челюстта; Бучка или маса в шията; Постоянното усещане, че нещо се улавя в гърлото ви

Симптоми

Симптомите на оралния рак включват; Възпалено устна, което не изцелява; Област в устата ви, която става обезцветена и остава така; Бучка или сгъстяване на бузата, която не изчезва; Възпалено гърло, което не изчезва; Гласови промени; Проблеми с дъвченето или преглъщането; Проблеми при преместване на челюстта или езика; Свободни зъби; Изтръпване в езика ви или в друга част на устата ви; Болка около зъбите или в челюстта; Болка или дразнене в устата, които не изчезват; Необяснима загуба на тегло; Подуване на челюстта; Бучка или маса в шията; Постоянното усещане, че нещо се улавя в гърлото ви

диагноза

Диагнозата започва с физически преглед. Независимо дали имате симптоми или не, вашият лекар или зъболекар трябва да потърсят необичайни петна в устата ви по време на рутинно посещение. Вашият лекар може да почувства каквито и да е бучки или маси.

Колко трае?

Шансовете за възстановяване зависят от много фактори. Те включват

Как да се предотврати това здравословно състояние

Най-големите рискови фактори за рак на устната кухина са пушенето и използването на тютюн без дъх (дъвчещ тютюн) Пиенето на алкохол е друг голям рисков фактор. Ако пушите или дъвчете тютюн и пиете алкохол, рискът ви е дори по-висок.

Как да се лекува това здравословно състояние

Лекарите оценяват растежа на рака и го определят като “етап”. Треньорът на етап 0 или етап I е на едно място или не е отишъл далеч в близките тъкани. Една фаза от III или IV тумор може да е нараснала дълбоко в или извън околните тъкани.

Кога да посетите лекаря

Ако забележите бучка или обезцветена област в устата или на езика си, консултирайте се с Вашия лекар или зъболекар възможно най-скоро.

прогноза

По-ранният орален рак е открит, толкова по-добра е прогнозата. Повечето хора с рак на ранен стадий имат отлична скорост на лечение. Дори хора с ракови заболявания от етап III или IV, които получават всички предложения за лечение, все още има шанс да останат без рак в продължение на 5 години или повече.