Зехтин: е по-здравословен?

Зехтинът е известен със своите ползи за здравето в много диетични книги и рецепти. Но наистина ли е нектарът на боговете, който е измислен да бъде – и маслиновото масло в килера ви е толкова здраво, колкото си мислите, че е?

Фино: смес от екстра-девствена и девствена ой; Светлина: масло, което е било филтрирано, за да отстрани голяма част от утайката. (“Светлина”, в този случай, няма нищо общо с мазнините или калориите.Той се отнася само за цвета, чист: комбинация от рафинирани девствени и екстра-чисти масла

В книгата си “Екстра девственост”: Високият и скандален свят на маслиновото масло, автор Том Мюлер твърди, че голяма част от зехтина, продаван в САЩ като “екстравагантна”, е наистина погрешно и по някакъв начин е лишен от здравето и вкуса Истинско “необработено” зехтин.

И така, какво може да повярвате и какво е хип? Ето отговорите.

Маслиновото масло може да е едно от най-здравословните масла там, но все още е мазна и трябва да се използва с умереност.

Маслините се класифицират въз основа на процеса на извличане и на киселинността на пресованото масло, казва д-р Тимоти Харлан, асистент по клинична медицина в Tulane University и автор на Just Tell Me What to Eat!

Истинското необработено маслиново масло (EVOO) се извлича от маслините, използвайки само налягане, процес, известен като студено пресоване. “Екстра-необработеното зехтин има само 1% киселина. Това е маслото, което идва от първото пресоване на маслините и се смята за най-доброто, с най-пресния, плодов аромат”, казва Харлан. Върховото зехтин също идва от първото пресоване и има около 3% киселина.

Освен “девствената” и “извънредната” може да видите и едно от тези описания върху бутилката

За съжаление, не винаги можете да разчитате на това, което казва бутилката, казва Рут Меркуриу, член на борда на Съвета за зехтин в Калифорния. Правителството на САЩ не регулира етикетирането на необработено маслиново масло.

“Много маслинови масла твърдят, че са девствени, необработени или леки, но всъщност не отговарят на стандартите за истинско необработено маслиново масло”, казва тя.

Нещо повече, ако Mercurio добави, че ако етикетът казва: “Опаковани в [име на държава]” (като Испания или Гърция), е повече от вероятно, че нефтът не е бил отглеждан в тази страна, просто са бутилирани, каше. И ако на етикета няма дата за прибиране на реколтата, рискувате да закупите старо, вероятно гранясно масло. Истинският EVOO има срок на годност само 18-24 месеца.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Пиле, шоколад, салати, десерти, супа