orapred

Използва за оправяне

Терапевтичен клас: Ендокринно-метаболитен агент

Фармакологичен клас: Адренален глюкокортикоид

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Съответните проучвания, извършени до този момент, не са показали специфични за педиатричната възраст проблеми, които биха ограничили полезността на преднизолон при деца. Въпреки това, педиатричните пациенти са по-склонни да имат по-бавен растеж и костни проблеми, ако преднизолона се използва дълго време. Препоръчваните дози не трябва да се превишават и пациентът трябва да бъде внимателно наблюдаван по време на лечението.

Съответните проучвания, проведени досега, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на преднизолон при пациенти в старческа възраст. Въпреки това, по-възрастните пациенти са по-склонни да имат свързани с възрастта бъбречни и костни проблеми, което може да изисква повишено внимание и корекция на дозата при пациенти в напреднала възраст, получаващи преднизолон.

Преди да използвате Orapred

Проучванията при жени показват, че това лекарство представлява минимален риск за кърмачето, когато се използва по време на кърмене.

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства може да доведе до повишен риск от някои нежелани реакции, но използването на двете лекарства може да бъде най-доброто лечение за Вас. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Обсъдете с вашия медицински специалист употребата на Вашето лекарство с храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Този раздел предоставя информация за правилното използване на редица продукти, съдържащи преднизолон. Може да не е специфично за Orapred. Моля, прочетете внимателно.

Вземете това лекарство точно както е указано от Вашия лекар. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар. Това може да увеличи шанса за нежелани ефекти.

Това лекарство се предлага с инструкция за поставяне на пациента. Прочетете внимателно инструкциите в инструкциите и ги следвайте внимателно. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Това лекарство трябва да се приема с храна, за да се избегне дразнене на стомаха.

Измерете оралната течност със специалната спринцовка за перорално приложение, която се доставя с опаковката. Средната домакинска чаена лъжичка може да не поддържа необходимото количество течност.

Ако употребявате това лекарство за дълго време, не спирайте да го употребявате, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Може да се наложи бавно да намалите дозата, преди да я спрете напълно.

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Правилно използване на преднизолон

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Ако ще приемате това лекарство от дълго време, е много важно Вашият лекар да Ви проверява при редовни посещения за нежелани реакции, които могат да бъдат причинени от това лекарство. Може да са необходими тестове за кръв или урина, за да се проверят нежеланите ефекти.

Употребата на това лекарство, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате. Ако смятате, че сте забременели, докато използвате това лекарство, незабавно уведомете Вашия лекар.

Използването на твърде много от това лекарство или продължителното му използване може да увеличи риска от проблеми с надбъбречните жлези. Информирайте Вашия лекар незабавно, ако имате повече от един от тези симптоми, докато приемате това лекарство: замъглено виждане, замайване или припадък, бързо, неравномерно или ударно сърцебиене, повишена жажда или уриниране, раздразнителност или необичайна умора или слабост ,

Това лекарство може да причини повече инфекции, отколкото обикновено. Избягвайте хора, които са болни или имат инфекции и често измивайте ръцете си. Ако сте изложени на варицела или морбили, незабавно уведомете Вашия лекар. Ако започнете да страдате от треска, студени тръпки, болки в гърлото или някакви други признаци на инфекция, незабавно се обадете на Вашия лекар.

Това лекарство може да причини промени в настроението или поведението при някои пациенти. Кажете на лекаря си веднага, ако имате депресия, промени в настроението, фалшиво или необичайно чувство за благополучие, проблеми със съня, или промяна на личността, докато приемате това лекарство.

Това лекарство може да причини изтъняване на костите (остеопороза) или бавен растеж при деца, ако се използва дълго време. Уведомете Вашия лекар, ако имате костна болка или ако имате повишен риск от остеопороза. Ако детето Ви употребява това лекарство, кажете на лекаря, ако смятате, че детето Ви не расте правилно.

Предпазни мерки при използване на Orapred

Ако употребявате това лекарство за дълго време, кажете на Вашия лекар за всяко допълнително стрес или тревожност в живота ви, включително и други здравословни проблеми и емоционален стрес. Вашата доза от това лекарство може да се нуждае от промяна за кратко време, докато имате допълнителен стрес.

Консултирайте се незабавно с Вашия лекар, ако по време на или след лечението се появи замъглено зрение, затруднено четене или всяка друга промяна в зрението. Вашият лекар може да поиска очите ви да бъдат проверени от офталмолог (очен лекар).

Докато се лекувате с преднизолон, нямайте имунизации (ваксини) без одобрението на лекаря. Преднизолон може да понижи резистентността на вашето тяло и ваксината може да не действа както добре, или може да получите инфекцията, която ваксината трябва да предотврати. Освен това, не бива да се намирате около други хора, живеещи във вашето домакинство, които получават живи вирусни ваксини, защото има шанс те да предадат вируса на вас. Някои примери за живи ваксини включват морбили, паротит, грип (ваксина за назален грип), полиовирус (орална форма), ротавирус и рубеола. Не се приближавайте до тях и не оставайте в една и съща стая с тях за много дълго време. Ако имате въпроси относно това, говорете с Вашия лекар.

Уверете се, че всеки лекар или зъболекар, който ви лекува, знае, че използвате това лекарство. Това лекарство може да повлияе резултатите от някои кожни изследвания.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Оздравителни странични ефекти

Orapred (преднизолон)

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Възпалителни състояния преднизон, дексаметазон, метилпреднизолон, хидрокортизон, бетаметазон

Астма, остър албутерол, Вентолин, дексаметазон, ProAir HFA, метилпреднизолон, хидрокортизон

Бронхопулмонална дисплазия флутиказон, дексаметазон, преднизолон, декадрон, фловент

Дерматит флутиказон локално, триамцинолон локално, хидрокортизон топикал, преднизолон, доксепин локален