Едно “здравословно” лице може да е нездравословна храна на друг човек

19 ноември 2015 г. – Експертите отдавна знаят, че диетата, която работи за един човек, не помага на друг човек да хвърли паунд. Сега ново проучване установи, че дори ако всички ядем същото ястие, ще го изгорим по различен начин и след това ще имаме различни нива на кръвната захар.

Изследователите казват, че откритията ще помогнат да се проправи пътя за персонализирано хранене. Един ден може да имаме диети, базирани на това, как реагираме на храни, за да можем да задържим кръвната си захар на по-здравословни нива. Високите нива са свързани с редица здравословни проблеми, включително затлъстяване, диабет, сърдечни заболявания, рак и удари.

Всяко човешко същество има уникален отговор на храната, която той или тя консумира “, казва д-р Еран Елинав, научен сътрудник в Института на науката” Уизнсън “, който работи върху изследването.” Трябва да разгледаме индивидуалните отговори.

Техните изследвания, казва той, “преместват нашето мнение от този универсален подход към персонализирания диетичен подход и режим.

Изследователите са използвали приложение за смартфони за събиране на данни. Някой ден скоро нашите смартфони могат да бъдат въоръжени с информация за нашия уникален модел на разграждане на храната. И можем просто да попитаме нашите телефони: “Какво трябва да ям сега?”

Нивата на кръвната захар на хората нарастват и това се отразява в рязкото увеличение на преддиабетите (което означава, че сте на пътя към диабета), твърдят изследователите. Но няма точен метод за предсказване как кръвната захар ще се промени след хранене.

Един метод, който се опитва да прецени, че се нарича гликемичен индекс, който класира храни въз основа на това как те засягат нивата на кръвната захар. Но тя дава оценка на една храна, така че не е практична за истински хранения с асортимент от храни, твърдят изследователите.

Разликата в начина, по който хората реагират на това, което ядат, може да бъде обяснена отчасти с това как използваме обикновените захари, останали след като сме го погълнали. Ние абсорбираме тези прости захари предимно в тънките черва, а изследователите установяват, че специфични микроби са свързани с това, колко кръвна захар се повишава след хранене.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Докато упражнявате, трябва да броите между …