Класификации и причини за болката: нервна болка, мускулна болка и др

Тенденции в борбата с болката

Безопасно е да се каже, че повечето от нас не са големи почитатели на болката. Въпреки това, той е един от най-важните комуникационни инструменти на тялото. Представете си, например, какво ще се случи, ако не почувствате нищо, когато сложите ръката си върху гореща печка. Болката е един от начините, по които тялото ви казва, че нещо не е наред и се нуждае от внимание.

Когато настъпи болка и умора, не се страхувайте да кажете “не”. Не е нужно да приемате всяко искане за вашето време. Научете как да приоритизирате времето си, така че да можете да се съсредоточите върху чувството за по-добро; Условия: Ревматоиден артрит, остеоартрит, фибромиалгия, мигрена, болка в гърба, болка в шията, нервна болка, недиагностика; Симптоми: болка в гърба, болка в гърдите, болка в гърдите, болка в главата, главоболие, болка в ставите, нежност на ставите, мигрена, мускулна болка, болка в нервите, болка, болка през нощта, болка в А.М.

Въпреки че опитът от болка варира от един човек на друг, е възможно да се категоризират различните видове болка. Ето един общ преглед на различните видове болка и какво ги отличава един от друг.

Има няколко начина за категоризиране на болката. Едното е да го разделите на остра болка и хронична болка. Остра болка обикновено се появява внезапно и има ограничена продължителност. Често се причинява от увреждане на тъкани като кости, мускули или органи, а началото често се съпровожда от тревожност или емоционален стрес.

Хроничната болка продължава по-дълго от острата болка и обикновено е до известна степен резистентна на медицинското лечение. Обикновено се свързва с дългосрочно заболяване, като например остеоартрит. В някои случаи, като например с фибромиалгия, това е една от определящите характеристики на заболяването. Хроничната болка може да бъде резултат от увредена тъкан, но много често се дължи на увреждане на нервите.

Острата и хроничната болка могат да бъдат изтощаващи и двете могат да повлияят и да бъдат засегнати от състоянието на човека. Но природата на хроничната болка – фактът, че тя продължава и в някои случаи изглежда почти постоянна – прави човека, който я има, по-податлив на психологически последици като депресия и безпокойство. В същото време психическото безпокойство може да усили болката.

Около 70% от хората с хронична болка, лекувани с лекарства против болка, проявяват епизоди на това, което се нарича пробивна болка. Проникващата болка се отнася до изблици на болка, които се появяват дори когато лекарството за болка се използва редовно. Понякога тя може да бъде спонтанна или да се отклони от привидно незначително събитие като преобръщане в леглото. И понякога това може да е резултат от болкоуспокояващи медикаменти преди да дойде време за следващата доза.