Лечение на рак на панкреаса: защо е толкова предизвикателно?

Ракът на панкреаса е един от най-смъртоносните ракови заболявания. Дори при агресивно лечение прогнозата е лоша. Различни фактори залагат на вероятността от успешно лечение на рак на панкреаса

В допълнение, ракът на панкреаса е сравнително резистентен към химиотерапия. Няколко по-нови лечения обаче показват обещание за увеличаване на степента на отговор на лечението на рак на панкреаса.

с

Ранното откриване е необичайно. Малко са ракови заболявания на панкреаса в ранните стадии на заболяването, когато раковите клетки могат да бъдат премахнати хирургично. Признаците и симптомите на рак на панкреаса – като болка в горната част на корема, жълта кожа и очи и загуба на тегло – обикновено не се появяват, докато заболяването не напредне. Ракът на панкреаса се разпространява бързо. Панкреасът се намира на кръстопътя на няколко много важни структури в корема, което улеснява разпространението на рака в тези структури и органи. Ракът на панкреаса често се разпространява в близките органи – включително черния дроб, жлъчния мехур и червата – в началото на заболяването. Възможно е повторение. Дори след хирургично отстраняване ракът на панкреаса често се появява.