Нестероидни противовъзпалителни средства (nsaids) за остеоартрит

Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които можете да закупите без рецепта (не е пълен списък)

НСПВС за рецепта (не е пълен списък)

Voltaren се предлага в хапче, а също и в гел, който може да се разтрива върху кожата върху болезнено ставче.

Ако Вашият лекар Ви предписва нестероидни противовъзпалителни средства, ги вземайте точно както е предписано. Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате някакви проблеми с Вашето лекарство. Винаги четете и следвайте всички указания на етикета.

НСПВС намаляват възпалението и облекчават болката чрез блокиране на ензимите и протеините, направени от тялото.

НСПВС облекчават болката. Те също така намаляват оток и възпаление, причинени от нараняване или заболяване като артрит.

НСПВС помагат за облекчаване на симптомите на остеоартрит. Но те не забавят процеса на заболяването. 1

Всички лекарства имат странични ефекти. Но много хора не усещат страничните ефекти или са способни да се справят с тях. Посъветвайте се с Вашия фармацевт относно страничните ефекти на всяко лекарство, което приемате. Нежеланите реакции са изброени и в информацията, която се доставя с Вашето лекарство.

Ето някои важни неща, за които трябва да се замислите

Обадете се незабавно на Вашия лекар или на други аварийни служби

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате такива

Честите нежелани реакции на това лекарство включват

Вижте “Справочник за лекарствата” за пълен списък на нежеланите реакции. (Справката за лекарствата не е налице във всички системи.)

Не използвайте НСПВС за не повече от 10 дни, без да говорите с Вашия лекар.

НСПВС са силни лекарства. Действията, които предприемат в тялото ви, за да помогнат на едно състояние, могат да причинят проблеми по други начини. НСПВС могат да увеличат риска от инфаркт, инсулт, кожни реакции и сериозно стомашно и чревно кървене.

Не приемайте НСПВС, ако сте имали алергична реакция към този тип лекарство в миналото. Ако Ви е казано да избягвате лекарство, говорете с Вашия лекар, преди да го приемете.

Говорете с Вашия лекар, преди да приемете НСПВС, ако имате такива

Не забравяйте да уведомите Вашия лекар за всички лекарства, които не приемате и не приемате по лекарско предписание. Говорете с Вашия лекар, преди да използвате НСПВС, ако приемате

Обикновено ползите от лекарството са по-важни от всички незначителни странични ефекти; Нежеланите реакции може да изчезнат, след като приемете лекарството известно време; Ако нежеланите реакции все още ви притесняват и се чудите дали трябва да продължите да приемате лекарството, се обадете на Вашия лекар. Той или тя може да намали дозата или да промени Вашето лекарство. Не внезапно прекратявайте приема на лекарството, освен ако не Ви каже лекарят.

Проблем с дишането; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото; Признаци на сърдечен удар или инсулт.

Ако приемате НСПВС редовно, Вашият лекар може да Ви препоръча да приемате лекарство като инхибитор на протонната помпа (PPI). Тези лекарства могат да помогнат за предпазване на стомашната лигавица. 2

Медицината е един от многото инструменти, които Вашият лекар трябва да лекува за здравен проблем. Приемането на лекарства, както предлага вашият лекар, ще подобри Вашето здраве и може да предотврати бъдещи проблеми. Ако не вземате правилно лекарствата си, може да изложите на риск здравето си (и може би живота си).

Има много причини, поради които хората имат проблеми с приемането на лекарството си. Но в повечето случаи има нещо, което можете да направите. За предложения как да работите по общи проблеми, като приемате лекарства по предписание.

Ако сте бременна, кърмите или планирате да забременеете, не използвайте никакви лекарства, освен ако Вашият лекар не Ви каже. Някои лекарства могат да навредят на Вашето бебе. Това включва лекарства с рецепта и лекарства без рецепта, витамини, билки и добавки. Уверете се, че всички ваши лекари знаят, че сте бременна, кърмите или планирате да забременеете.

Последващата грижа е ключова част от Вашето лечение и безопасност. Не забравяйте да направите и отидете на всички срещи и се обадете на Вашия лекар, ако имате проблеми. Също така е добре да знаете резултатите от тестовете си и да запазите списък с лекарствата, които приемате.

Попълнете новата формуляр за информация за лекарства (PDF) (Какво представлява PDF документ?), За да ви помогне да разберете това лекарство.

Lozada CJ (2013). Лечение на остеоартрит. В GS Firestein et al., Eds., Kelley’s Textbook of Rheumatology, 9th ed., Vol. 2, стр. 1646-1659. Филаделфия: Сондърс.

Regula J, et al. (2006 г.). Предотвратяване на стомашно-чревни лезии, свързани с НСПВС: Сравнително проучване пантопразол срещу омепразол. Journal of Gastroenterology, 101 (8): 1747-1755.

Anne C. Poinier, MD – Вътрешен лекар; Станфорд М. Шоур – Ревматология

9 септември 2014 г.

кошери; Кръв в изпражненията; Неизяснено кървене от всякакъв вид.

Разтройство; Киселини в стомаха; язви; Кожни обриви.

Тези рискове са по-големи, ако приемате НСПВС във високи дози или за по-дълги периоди, отколкото се препоръчва; Хората, които са на възраст над 65 години или които имат съществуващи сърдечни, стомашни, бъбречни, чернодробни или чревни заболявания, имат по-голяма вероятност да имат проблеми.

Алергии към аспирин или други болкоуспокояващи; Язви или анамнеза за кървене в стомаха или червата; Болка в стомаха, разстроен стомах или киселини, които продължават или се връщат; Анемия; Кървене или лесно кръвонасядане; Навик да пиете повече от 3 алкохолни напитки на ден. Това увеличава риска от стомашно кървене; Високо кръвно налягане; Бъбречно, чернодробно или сърдечно заболяване.

Разредители на кръвта, като варфарин (например кумадин), хепарин или аспирин; Лекарства за лечение на психични проблеми; Лекарства за намаляване на подуване (хапчета за вода); Лекарства за артрит или диабет.