Оксиморфон (орален път) описание и търговски марки

Оксиморфонът се използва за облекчаване на болката. Принадлежи към групата лекарства, наречени наркотични аналгетици (болкоуспокояващи лекарства). Той действа в централната нервна система (ЦНС), за да облекчи болката. Много от нежеланите реакции са причинени и от действия в ЦНС.

Оксиморфон таблетки с удължено освобождаване се използват за облекчаване на умерена до силна болка при пациенти, които се нуждаят от продължително, продължително лечение за дълъг период от време и не трябва да се използват, ако имате нужда от лекарства за болка само за кратко време, като например Възстановяване от операция. Не използвайте това лекарство, за да облекчите леката болка или в ситуации, при които неркотичното лекарство е ефективно. Това лекарство не трябва да се използва за лечение на болка, която имате само от време на време или “ако е необходимо”.

Когато оксиморфонът се използва дълго време, той може да се превърне в навик (причиняващ умствена или физическа зависимост). Въпреки това, хората, които продължават болката, не трябва да оставят страха от зависимост да ги предпазват от употребата на наркотици, за да облекчат болката си. Не е вероятно да възникне психическа зависимост (пристрастяване), когато се използват наркотици за тази цел. Физическата зависимост може да доведе до нежелани реакции при отнемане, ако лечението спира изведнъж. Обаче, тежките странични ефекти при отнемане обикновено могат да бъдат предотвратени чрез постепенно намаляване на дозата за период от време, преди лечението да се спре напълно.

Това лекарство се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

Този продукт се предлага в следните дозови форми

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За това лекарство трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към това лекарство или към други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Таблетка, удължено освобождаване; таблетка

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на оксиморфона при педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

алергии

Съответните проучвания, извършени до този момент, не показват гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на оксиморфона при пациенти в старческа възраст. Пациентите в старческа възраст обаче са по-склонни да имат нежелани реакции (напр. Объркване, замайване, сънливост, гадене) и свързаните с възрастта чернодробни, бъбречни или сърдечни проблеми, които могат да изискват повишено внимание и корекция на дозата при пациенти, получаващи оксиморфон.

Педиатрична

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Гериатрична

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате това лекарство, особено важно е вашият медицински специалист да знае, ако приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Не се препоръчва употребата на това лекарство с някое от изброените по-долу лекарства. Вашият лекар може да реши да не Ви лекува с това лекарство или да промени някои от другите лекарства, които приемате.

бременност

кърмене

Лекарствени взаимодействия

Използването на това лекарство с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Други взаимодействия

Използването на това лекарство с някое от изброените по-долу обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да приемате това лекарство или да Ви даде специални указания относно употребата на храна, алкохол или тютюн.

Други медицински проблеми

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе употребата на това лекарство. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Дозирането

Вземете това лекарство точно както е указано от Вашия лекар. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар. Това е особено важно за пациенти в старческа възраст, които могат да бъдат по-чувствителни към ефектите на болкоуспокояващи лекарства. Ако прекалено много от това лекарство се приема дълго време, то може да се превърне в навик (причиняващо умствена или физическа зависимост).

Най-добре е да приемате това лекарство на празен стомах, поне 1 час преди или 2 часа след хранене.

Ако използвате таблетките с удължено освобождаване

Дозата на това лекарство ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следната информация включва само средните дози на това лекарство. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза от това лекарство, приемете го възможно най-скоро. Ако обаче е почти време за следващата Ви доза, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовния график на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Оксиморфонът може да причини сериозни нежелани реакции, ако се приема от възрастни, които не са свикнали със силни лекарства против наркотични болки, деца или домашни любимци. Уверете се, че съхранявате лекарството на безопасно и сигурно място, за да предотвратите получаването му от други хора.

Изплакнете цялото неизползвано лекарство до тоалетната, след като приключите лечението си. Също така изплакнете старото лекарство след изтичане на срока на годност. Това лекарство е едно от малкото лекарства, които трябва да бъдат унищожени по този начин.

Ако ще приемате това лекарство от дълго време, е много важно Вашият лекар да Ви проверява при редовни посещения за всякакви проблеми или нежелани реакции, които могат да бъдат причинени от това лекарство.

Оксиморфонът може да увеличи риска от сериозни проблеми с дишането. Консултирайте се с Вашия лекар незабавно, ако имате затруднено дишане, неправилно, бързо, бавно или плитко дишане, бледо или сини устни, нокти или кожа или задух.

Пропусната доза

Не използвайте повече от това лекарство или го приемайте по-често, отколкото Ви каже лекарят. Това може да бъде животозастрашаващо. Симптомите на предозиране включват силно замаяност или слабост, забавен сърдечен ритъм или дишане, гърчове, затруднено дишане и студена, залепнала кожа. Свържете се веднага с Вашия лекар, ако забележите тези симптоми.

съхранение

Това лекарство ще добави към ефектите на алкохола и други депресанти на ЦНС (лекарства, които могат да Ви направят сънлив или по-малко бдителни). Някои примери за депресанти на ЦНС са антихистамини или медикаменти за сенна хрема, други алергии или настинки, успокоителни средства, успокоителни средства или лекарства за сън, други медикаменти за болкоуспокояващи или наркотици, лекарства за пристъпи или барбитурати, мускулни релаксанти или анестетици, включително някои зъбни анестетици , Проверете при Вашия лекар, преди да приемете някое от другите лекарства, изброени по-горе, докато използвате това лекарство.

Това лекарство може да бъде навик. Ако смятате, че лекарството не работи, не използвайте повече от предписаната от Вас доза. Посъветвайте се с Вашия лекар за инструкции.

Оксиморфонът може да накара някои хора да станат сънливи, замаяни или замаяни или да почувстват фалшиво чувство за благополучие. Уверете се, че знаете как реагирате на това лекарство, преди да шофирате, да работите с машини или да правите каквото и да било друго, което може да бъде опасно, ако сте замаяни, не сте бдителни или стегнати.

Замаяност, замаяност или дори припадък може да се появи, когато се изправите внезапно от легнало или седнало положение. Повдигането бавно може да помогне да се намали този проблем. Също така, леглото за известно време може да облекчи замайването или замайването.

Използването на това лекарство за дълго време може да причини тежка запек. За да предотвратите това, Вашият лекар може да ви насочи да вземате лаксативи, да пиете много течности или да увеличите количеството фибри в диетата си. Не забравяйте да следвате внимателно указанията, защото продължаващият запек може да доведе до по-сериозни проблеми.

Преди да предприемете каквато и да е операция (включително стоматологична хирургия) или спешно лечение, кажете на лекаря или зъболекаря, който отговаря, че използвате това лекарство. Сериозни нежелани реакции могат да настъпят, ако Вашият лекар или зъболекар Ви дадат определени други лекарства, без да знаете, че използвате оксиморфон.

Ако сте използвали това лекарство редовно в продължение на няколко седмици или повече, не променяйте дозата си или внезапно спрете да го използвате, без първо да се консултирате с Вашия лекар. Вашият лекар може да поиска постепенно да намалите сумата, която приемате, преди да го спрете напълно. Нежеланите реакции при отнемане могат да настъпят, когато лекарството е спряно внезапно, защото тялото Ви е свикнало с това лекарство.

Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете, докато приемате това лекарство. Употребата на това лекарство, докато сте бременна, може да доведе до синдром на неонатално отнемане при новороденото, което може да бъде животозастрашаващо. Уведомете незабавно Вашия лекар, ако бебето ви има следните симптоми: ненормален сън, диария, вихрушка, раздразнителност, треперене или тремор, загуба на тегло, повръщане или неуспех да наддават на тегло.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или без рецепта (лекарства без рецепта) и билкови или витаминни добавки.

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Потърсете спешна помощ незабавно, ако възникне някой от следните симптоми на предозиране

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.