Остеопороза: диагноза и тестове

Как може да разберете дали имате остеопороза – преди да се счупят костите ви? Има няколко начина за измерване на плътността на костите. Научете за тези тестове за остеопороза.

Почти 80% от костната плътност се определя от наследствеността и 20% от начина на живот. Тестовете за костна плътност на костите (BMD) показват колко гъсти са костите и дали имате остеопороза. Тази информация помага да се определи кои стъпки за превенция или лечение са необходими. Научете повече.

Около 30-годишна възраст, костите достигат своята максимална сила и плътност, известни като пикова костна маса.

Най-честият тест за остеопороза е двойна рентгенова абсорциометрия – наречена също DXA или DEXA. Той измерва гръбначния стълб, бедрото или общата костна плътност на хората, за да се оцени рискът от фрактури. Чети повече.

Различни методи могат да проверят костната плътност, включително ултразвук и количествена компютърна томография (QCT). Оценките за гъстотата на костите и разходите могат да варират според метода на тестване. Научете за тези тестове.

Плътността на костите обикновено намалява с възрастта. Кога трябва да получите тест за костна плътност? Прочетете указанията от Националната фондация за остеопороза.

Независимо дали сте прегледани или лекувани за остеопороза, Вашият лекар може да нареди тест за кръв или урина, за да види метаболизма на костите. Това дава улики за прогресията на вашето заболяване.

Костната денситометрия е тест като рентгенови лъчи, който бързо и точно измерва плътността на костите.