нони

Общи наименования: Noni е известен също като morinda, ach, achi, anino, awltree, bengkudu, bo-aal, caribe te, dilo-K, hag apple, свинска ябълка, лед, индийски черница, kura, mengkoedoe, mengkudu, minamaram , Morinda littoralis, морби, егогу, nhau, nui, nho, nhor, плячка, nhor, thom, noko, nona, Rra, yeiawa harachan и йо.

Ефективност-оценка на безопасността

“Етно или друго доказателство за ефикасност.

Оценка на безопасността

Растението “noni”, родом от Азия, Австралия и островите Полинезия, е малко, храстовидно дърво. Белите цветя на растението са тръбни. Плодът е жълто-зеленикаво-бял на цвят и голям, с камениста повърхност. Узрелият плод има характерна сирена, лоша миризма.

Полинезийските лечители са използвали плодове на Noni в продължение на хиляди години, за да подпомогнат лечението на различни здравословни проблеми като диабет, високо кръвно налягане, болки, болки, изгаряния, артрит, възпаление, тумори, последиците от стареенето и паразитни, вирусни и бактериални инфекции. Древните лечебни ръкописи цитират плодовете като основна съставка в естествените лечебни формулировки. Днес плодовите препарати се продават като сок, в суха форма “плодове-кожа” и като сух екстракт в капсули.

Noni традиционно се използва за настинки, грип, диабет, безпокойство и високо кръвно налягане, както и за депресия и тревожност. Всички части на растенията се използват за различни заболявания в Samoan култура, а noni е един от най-често използваните хавайски растителни лекарства. Твърденията, които не са доказани в клиничните проучвания, включват: използването на кората за лечение на бактериални инфекции, кашлица, диария при кърмачета и стомашни заболявания; Цветовете за възпалено или раздразнено око, очи, конюнктивит, очно възпаление и кашлица; Плодовете за астма, рани, счупени кости, инфекции на устата и гърлото, туберкулоза, червеи, диария, треска, повръщане, очни заболявания, артрит, депресия, гърчове, бактериални и гъбични инфекции, вируси и като тоник; Пресен плодов сок за рак; Изсушените листа, използвани външно за инфекции, изгаряния, настинки и възпаления, както и вътрешно за кипене, плеврит, възпалени венци и артритна болка; Пресните листа, използвани външно за изгаряния и вътрешно за треска, кръвотечение, бактериални инфекции и възпаления; И корените за орални улцерации, треска и ракови отоци.

30 до 750 mL / ден; Дозирането на 500 mg екстракт е нетоксично.

Противопоказанията все още не са идентифицирани.

Няма информация за безопасността и ефикасността при бременност и кърмене.

Няма добре документирани.

Няма информация за нежеланите реакции на noni.

Потенциално увреждане на черния дроб е наблюдавано. Хората с бъбречни заболявания и необяснимо покачване на калия трябва да бъдат предпазливи при употребата на noni, тъй като това може да повиши нивата на калий.

Препратки