Маслини: зелени до каламата, масло до антипасто

От Кери Стъклман, MS, RD, CDN

Маслините се натоварват с антиоксиданти, а антиоксидантният профил се променя, тъй като маслините са зрели. Тези помощни средства подпомагат борбата с възпалението, оксидативния стрес и рака. Oleuropein, антиоксидантен фитонутриент, открит изключително в маслините, е свързан с защита от рак на дебелото черво, гърдата и кожата; Яденето на маслини и зехтин е свързано с намален риск от болестта на Алцхаймер, благодарение на олеокантал, невропротективно съединение; Считани за плодове, а не зеленчуци, маслините са с високо съдържание на желязо, което помага при формирането на хемоглобин. Този протеин носи кислород в кръвта, който ви държи под напрежение и имунната ви система вибрира.

Tapenade е здравословен, ароматен стартер. Добавете в един куп билки, заменете тост или хляб за ендиви и ще имате невероятни ордьоври, за да служите на гостите; Маслините се преплитат добре с пиле и подправки в ароматен марокански вдъхновен маркер или италиански вдъхновен сицилиански задушник; Препоръчвам дневните закуски да съдържат зеленчуци и мазнини и нищо не се вписва в сметката по-добре от маслините, които могат да задоволят скуката от хумус, гуака, сирене или орехово масло. Маслините и крудитите са една сватба в книгата ми.

Купа от маслини (черна, от кутия) се счита за екзотично лечение преди 30 години. Нашата модерна система за дистрибуция на храни заслужава реквизитите, които правят голямо разнообразие от маслини по-достъпни, дори и често срещани.

Маслините са тясно свързани със Средиземно море, въпреки че те растат в световен мащаб. Ще намерите маслинови дървета в Испания, Аржентина, Гърция, Италия, Мароко, Египет, Мексико и Калифорния.

Знам, че вече се чувствате добре с маслиновото масло, така че нека да се изкачим до антиспасто бара.

Калорийният брой варира в зависимост от размера и формата на маслините (например малките зелени са около 4 калории всяка, а колосалните черни са около 7 калории всяка). Маслините са зелени, когато са неузрели и стават по-тъмни в оттенък, когато зреят. Без значение какъв размер или цвят, маслините са чудесен източник на витамин Е, мед, цинк и фибри.

Не е нужно да сте креативни, за да работите с маслини. Те са страхотни (правете по един на всеки пръст, като например да правите импровизирано шоу за кукли и да разчитате героите си). Можете да ги ядете горещо или студено и по всяко време на деня.

Ако разпространявате маслинен клон, това означава, че търсите спокойствие или помирение. Мир, приятели. Аз съм на разстояние да намеря себе си Niçoise, Kalamatas и Manzanillas!

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Пиле, шоколад, салати, десерти, супа