Преглед – азбестоза

Бронхиоли и алвеоли в белите дробове

Бронхиоли и алвеоли в белите дробове

В белите дробове основните дихателни пътища (бронхите) се отклоняват в по-малки и по-малки проходи, най-малките от които се наричат ​​бронхиоли. В края на бронхиолите има малки въздушни торбички (алвеоли).

Асбестоза (as-bes-TOE-sis) е хронично белодробно заболяване, причинено от вдишване на азбестови влакна. Продължителното излагане на тези влакна може да причини белези от белодробна тъкан и недостиг на въздух. Симптомите на азбестоза варират от леки до тежки и обикновено не се появяват много години след продължителната експозиция.

Азбестът е естествен минерален продукт, устойчив на топлина и корозия. Той е бил използван широко в миналото в продукти като изолация, цимент и някои подови плочки.

Повечето хора с азбестоза го придобиват по време на работа, преди федералното правителство да започне да регулира употребата на азбест и азбестови продукти през 70-те години на миналия век. Днес управлението му е строго регламентирано. Придобиването на азбестоза е изключително малко, ако спазвате процедурите за безопасност на работодателя си. Лечението се фокусира върху облекчаване на симптомите.