Опиатни болкоуспокояващи средства за болки в гърба

Опиатите се наричат ​​също опиоиди или наркотици.

Опиатните болкоуспокояващи потискат възприемането на болката и успокояват емоционалната ви реакция на болката. Тези лекарства намаляват не само броя на сигналите за болка, изпратени от нервната система, но и реакцията на мозъка към тези болезнени сигнали.

Опиатите обикновено се запазват за лечение на тежка краткотрайна (остра) болка в гърба или краката, която не е реагирала на други лекарства. Тъй като опиатите са потенциално пристрастяващи, те обикновено се предписват само за 1 до 2 седмици.

Понякога се използват опиати за хора, които не могат да приемат болки като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), защото имат проблеми като сърдечни, бъбречни или чернодробни проблеми. Или опиатите могат да се използват за хора, които приемат други лекарства, които не трябва да се комбинират с болкоуспокояващи лекарства.

Няма ясни доказателства, че опиатите помагат за остра или хронична болка в долната част на гърба повече от други лечения. 1, 2 Изглежда, че помагат на някои хора, но понякога количеството лекарства, от което се нуждаете за облекчение, причинява странични ефекти, които затрудняват ежедневното функциониране. Необходимо е допълнително проучване.

Опиатни болкоуспокоители за хронична болка в долната част на гърба трябва да се прилагат само от здравни специалисти с опит в управлението на хронична болка. Съществува значителен потенциал за пристрастяване и други усложнения при продължително използване на този вид лекарство.

Всички лекарства имат странични ефекти. Но много хора не усещат страничните ефекти или са способни да се справят с тях. Посъветвайте се с Вашия фармацевт относно страничните ефекти на всяко лекарство, което приемате. Нежеланите реакции са изброени и в информацията, която се доставя с Вашето лекарство.

Ето някои важни неща, за които трябва да се замислите

Обадете се незабавно на Вашия лекар или на други аварийни служби

Посъветвайте се с Вашия лекар, ако имате такива

Честите нежелани реакции на това лекарство включват

Обикновено ползите от лекарството са по-важни от всички незначителни странични ефекти; Нежеланите реакции може да изчезнат, след като приемете лекарството известно време; Ако нежеланите реакции все още ви притесняват и се чудите дали трябва да продължите да приемате лекарството, се обадете на Вашия лекар. Той или тя може да намали дозата или да промени Вашето лекарство. Не внезапно прекратявайте приема на лекарството, освен ако не Ви каже лекарят.

Проблем с дишането; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото; Признаци на предозиране, включително; Студена, лепкава кожа; Объркване; Тежка нервност или безпокойство; Тежки замайване, сънливост или слабост; Бавно дишане; Припадъци.

Вижте “Справочник за лекарствата” за пълен списък на нежеланите реакции. (Справката за лекарствата не е налице във всички системи.)

Опиати болкоуспокояващи са силни лекарства, които могат да бъдат много полезни при лечение на болка, особено след нараняване или операция. Те са най-безопасни, когато ги използвате точно както Ви предписва лекарят. Но има риск от пристрастяване, когато ги приемате повече от няколко дни. Рискът е по-малък, ако следвате инструкциите на лекаря си как да ги приемате. Рискът ви е малко по-висок, ако Вие или някой от вашето семейство имате анамнеза за злоупотреба с вещества. Ако се притеснявате за пристрастяване, говорете с Вашия лекар.

Някои от тези лекарства имат ацетаминофен в тях. Проверете етикетите на всички други лекарства, които не приемате и не приемате по лекарско предписание. Много лекарства имат ацетаминофен. Не вземайте две или повече лекарства с ацетаминофен, освен ако Вашият лекар не ви е казал. Приемането на твърде много ацетаминофен може да бъде вредно. Ако имате въпроси относно това, говорете с Вашия лекар или фармацевт.

Опиати може да се имат предвид, ако други лекарства и лечения не контролират болка или не са безопасни за Вас. За да вземете това решение, вие и вашият лекар може да помислите

Сухота в устата е често срещано при тези лекарства. За да помогнете за сухота в устата, можете да дъвчете захар без захар, да суете без захар бонбони или да разтопите лед в устата си. Ако продължавате да имате проблеми със сухота в устата след няколко седмици, обадете се на Вашия лекар. Сухота в устата може да доведе до разлагане на зъбите и заболяване на венците.

Медицината е един от многото инструменти, които Вашият лекар трябва да лекува за здравен проблем. Приемането на лекарства, както предлага вашият лекар, ще подобри Вашето здраве и може да предотврати бъдещи проблеми. Ако не вземате правилно лекарствата си, може да изложите на риск здравето си (и може би живота си).

Има много причини, поради които хората имат проблеми с приемането на лекарството си. Но в повечето случаи има нещо, което можете да направите. За предложения как да работите по общи проблеми, като приемате лекарства по предписание.

Ако сте бременна, кърмите или планирате да забременеете, не използвайте никакви лекарства, освен ако Вашият лекар не Ви каже. Някои лекарства могат да навредят на Вашето бебе. Това включва лекарства с рецепта и лекарства без рецепта, витамини, билки и добавки. Уверете се, че всички ваши лекари знаят, че сте бременна, кърмите или планирате да забременеете.

Последващата грижа е ключова част от Вашето лечение и безопасност. Не забравяйте да направите и отидете на всички срещи и се обадете на Вашия лекар, ако имате проблеми. Също така е добре да знаете резултатите от тестовете си и да запазите списък с лекарствата, които приемате.

Попълнете новата формуляр за информация за лекарства (PDF) (Какво представлява PDF документ?), За да ви помогне да разберете това лекарство.

McIntosh G, зала Н (2011). Лоша болка в гърба (остра), дата на търсене декември 2009 г. Онлайн версия на BMJ Клинични доказателства: http: //www.clinicalevidence.

Chou R (2010). Ниска болка в гърба (хронична), дата на търсене април 2009 г. Онлайн версия на BMJ клинични доказателства: http: //www.clinicalevidence.

Уилям Х. Blahd, Jr., MD, FACEP – Спешна медицинска помощ; Робърт Б. Келер – Ортопедия

4 юни 2014 г.

кошери; Бърза, бавна или пулсираща сърдечна дейност; Повишено потене; Зачервяване или зачервяване на лицето.

Запек; Замаяност, замайване или чувство на слабост; Сънливост; Гадене или повръщане.

Вашите рискове от приемането на други лекарства като ацетаминофен или нестероидни противовъзпалителни средства; Вашият риск да станете зависими от опиатите; Рискът от опиати, които ви събуждат; Колко опиати могат да облекчат болката ви.