Орех за фъстъчено масло

Както ябълковият пай, фъстъчено масло е направило своя белег на кухнята от началото на 1900-те. Независимо дали става въпрос за партньорство с желе на хляб или че е съставка в бисквитното тесто, това е трайно любимо. Повечето домакинства имат бурканче в кухнята по всяко време.

Но дали фъстъчено масло е добро за вас? Е, като повечето масла от ядки, фъстъчено масло е с високо съдържание на мазнини и калории (с около 190 калории и 16 грама мазнини на 2 супени лъжици). Но добрата новина е, че получавате много хранене за вашите 190-калорични инвестиции. Ядките и маслените масла са чудесен източник на протеини, фибри, витамини, минерали и фитохимикали.

През 2003 г. FDA одобри квалифицирана здравна претенция за фъстъци и някои дървесни ядки. Тя главно казва, че научните данни показват, че яденето на 1,5 унции на ден от повечето ядки (като част от диета с ниско съдържание на наситени мазнини и холестерол) може да намали риска от сърдечни заболявания.

По-голямата част от изследванията, които сочат ползи за здравето на ядките, включват намаляване на риска от сърдечни или сърдечносъдови заболявания или рисковите фактори. Но има някои доказателства, че ядките могат да помогнат и с други заболявания. Например фъстъците са източник на фитохимичен ресвератрол (намира се също и в гроздовите кожи и червеното вино). Неотдавнашно проучване в Германия изследва възможните ефекти на расвератрол в профилактиката на колоректалните клетки.

Смешното е, че фъстъците всъщност са бобови растения, родени в Южна Америка, които се случват да изглеждат и да вкусят като орех.

Хранително, фъстъците действат като ядки. Около половината от теглото им идва от мазнини, а останалата част се разпределя сравнително равномерно между протеини и въглехидрати (с фибри). Около половината от общата им мазнина идва от мононенаситените мазнини, които са свързани с по-здравословни нива на липидите в кръвта. Една трета от мазнината идва от полиненаситени мазнини (всички от които са омега-6 мастни киселини, а не суперхимичните омега-3). Около 14% от мазнината е естествено наситено.

Когато пазарувате за фъстъчено масло, потърсете продукт с естествен стил, с малко или никаква добавена мазнина или захар. Някои компании добавят частично хидрогенирани масла към обикновения тип фъстъчено масло. И в зависимост от добавената сума, това би могло да добави транс мазнини в уравнението.

Здравословни, вкусни рецепти от и списание “Хранене добре”.

Пиле, шоколад, салати, десерти, супа