Панкреатични кисти

Панкреасните кисти са гръбначни джобове на течност върху или в панкреаса – голям орган зад стомаха, който произвежда хормони и ензими, които помагат при храносмилането.

Повечето панкреатични кисти не са ракови и много от тях не причиняват симптоми. Обикновено те се намират по време на тестване на изображения за друг проблем. Някои са всъщност некачествени (доброкачествени) джобове от течности, облицовани с белези или възпалителни тъкани, а не с типа клетки, открити в истински кисти (псевдоцисти).

Но някои кисти на панкреаса могат да бъдат или могат да станат ракови. Вашият лекар може да вземе проба от течността за панкреасна киста, за да определи дали има ракови клетки. Или Вашият лекар може да препоръча наблюдение на киста с течение на времето за промени, които показват рак.

Може да нямате симптоми от кисти на панкреаса, които често се срещат, когато се правят тестове за корекция на корема по друга причина.

Когато се появят признаци или симптоми на кисти на панкреаса, те обикновено включват

Рядко кистите могат да се заразят. Потърсете лекар, ако имате треска и постоянна болка в корема.

Разкъсаният псевдоцист може да е спешен медицински проблем, но за щастие е рядък. Течността, освободена от псевдоциста, може да увреди близките кръвоносни съдове и да причини масивно кървене. Разкъсаният псевдоцист също може да причини инфекция на коремната кухина (перитонит). Потърсете спешно медицинско лечение, ако имате признаци или симптоми на вътрешно кървене и шок, включително

Кога да се види лекар

Какво можеш да правиш

Причината за повечето кисти на панкреаса е неизвестна. Някои кисти са свързани с редки заболявания, включително болестта на von Hippel-Lindau, генетично нарушение, което може да засегне панкреаса и други органи.

Псевдоцистите често следват болезнено състояние, при което храносмилателните ензими стават преждевременно активни и дразнят панкреаса (панкреатит). Псевдоцистите могат да се получат и от нараняване на корема, например от автомобилна катастрофа.

Какво да очаквате от Вашия лекар

Тежката употреба на алкохол и камъни в жлъчката са рискови фактори за панкреатит, а панкреатитът е рисков фактор за псевдоцистите. Коремът на корема също е рисков фактор за псевдоцистите.

Внимателно чакане

Ето част от информацията, която ви помага да се подготвите за назначаването си.

дренаж

Някои основни въпроси включват

хирургия

Не се колебайте да зададете и други въпроси.

Вашият лекар вероятно ще ви зададе въпроси относно симптомите ви, като например

Панкреатичните кисти се диагностицират по-често, отколкото в миналото, защото подобрената технология за изображения ги намира по-лесно. Многобройни панкреатични кисти се откриват при коремни сканирания за други проблеми.

Основното предизвикателство при диагностицирането е да се определи дали кистата може да стане ракова. Тези процедури често се използват за подпомагане на диагнозата и планирането на лечението

Характеристиките и местоположението на панкреасната киста с Вашата възраст и пол могат да помогнат на лекарите да определят вида киста, който имате

Внимателното чакане или лечението зависи от вида киста, който имате, от нейния размер, от характеристиките му и от това дали причинява симптоми.

Добрият псевдоцист, дори и големият, може да бъде оставен сам, докато не те притеснява. Serous cystadenoma рядко става ракови, така че той също може да бъде оставен сам, освен ако причинява симптоми или расте. Но всички кисти на панкреаса трябва да бъдат наблюдавани.

Псевдоцист, който причинява неприятни симптоми или нараства по-големи, може да бъде изтощен. Малка гъвкава епруветка (ендоскоп) преминава през устата в стомаха и тънките черва. Ендоскопът е оборудван с ултразвукова сонда (ендоскопичен ултразвук) и игла за източване на кистата. Понякога е необходимо дрениране през кожата.

Може да е необходима хирургия за отстраняване на увеличен псевдоцист или серозен цистаденом, който причинява болка или други симптоми. Други видове панкреатични кисти обикновено изискват хирургично отстраняване поради риска от рак.

Псевдоцист може да се повтори, ако имате продължаващ панкреатит.

Най-добрият начин да се избегнат псевдоцисти е да се избегне панкреатит, който обикновено се причинява от камъни в жлъчката или тежка употреба на алкохол. Ако камъните в жлъчката задействат панкреатит, може да се наложи да премахнете жлъчката. Ако вашият панкреатит се дължи на употребата на алкохол, не пиене може да намали риска.

Посетете Вашия лекар