Norvasc: информация за употреба, дозировка и странични ефекти

Какво представлява Norvasc?

Norvasc се използва за лечение на високо кръвно налягане (хипертония) или гръдна болка (стенокардия) и други заболявания, причинени от коронарна артериална болест. Това лекарство е предназначено за употреба при възрастни и деца на възраст най-малко 6 години.

Norvasc може да се използва и за други цели, които не са изброени в това ръководство за лекарства.

Преди да приемете Norvasc, уведомете Вашия лекар, ако имате застойна сърдечна недостатъчност или чернодробно заболяване.

Важна информация

Пиенето на алкохол може допълнително да понижи кръвното Ви налягане и може да увеличи някои странични ефекти на Norvasc.

Ако се лекувате за високо кръвно налягане, продължете да използвате Norvasc дори ако се чувствате добре. Високото кръвно налягане често няма симптоми. Може да се наложи да използвате лекарства за кръвно налягане до края на живота си.

Norvasc е само част от пълната програма за лечение, която може да включва и диета, упражнения, контрол на теглото и други лекарства. Следвайте диетата, лекарствата и упражненията си много внимателно.

Уведомете Вашия лекар за всички други медикаменти за сърцето или кръвното налягане, които приемате.

Преди да приемете това лекарство

Болката в гърдите може да се влоши, когато започнете да приемате Norvasc или когато дозата Ви се увеличи. Обадете се на лекаря си, ако болката в гърдите Ви е тежка или продължителна.

Не трябва да приемате Norvasc, ако сте алергични към амлодипин.

За да сте сигурни, че можете безопасно да приемате Norvasc, уведомете Вашия лекар, ако имате някое от тези други състояния

Сърдечен клапан, наречен аортна стеноза

Застойна сърдечна недостатъчност; или

Ако приемате бета-блокерно лекарство (като Betapace, Blocadren, Corgard, Coreg, Inderal, InnoPran, Lopressor, Normodne, Tenoretic, Tenormin, Toprol, Trandate, Zebeta и др. Блокер без да говорите с Вашия лекар. Може да се наложи да използвате по-малко и по-малко, преди да спрете лекарството напълно. Спирането на бета-блокера твърде бързо може да доведе до сериозни сърдечни проблеми, които Norvasc няма да предотврати.

Правителствена бременност категория C. Не е известно дали Norvasc ще навреди на нероденото бебе. Уведомете Вашия лекар, ако сте бременна или планирате да забременеете, докато използвате това лекарство. Не е известно дали амлодипин преминава в кърмата или ако може да навреди на бебе. Не трябва да кърмите, докато приемате Norvasc.

Вижте също: предупреждения за бременност и кърмене (по-подробно)

Вземете Norvasc точно както е предписано от Вашия лекар. Не приемайте по-големи или по-малки количества или по-дълго от препоръчаното. Следвайте инструкциите на етикета си с рецепта.

Norvasc обикновено се приема веднъж дневно. Вашият лекар може понякога да промени дозата, за да се увери, че постигате най-добри резултати.

Болката в гърдите може да се влоши, когато започнете да приемате Norvasc или когато дозата Ви се увеличи. Обадете се на лекаря си, ако болката в гърдите Ви е тежка или продължителна.

Norvasc е само част от пълната програма за лечение, която може да включва и диета, упражнения, контрол на теглото и други лекарства. Следвайте диетата, лекарствата и упражненията си много внимателно.

Ако се лекувате за високо кръвно налягане, продължете да използвате това лекарство, дори ако се чувствате добре. Високото кръвно налягане често няма симптоми. Може да се наложи да използвате лекарства за кръвно налягане до края на живота си.

Съхранявайте Norvasc при стайна температура далеч от влага, топлина и светлина.

Вземете пропуснатата доза веднага щом си спомните. Пропуснете пропуснатата доза, ако е почти време за следващата насрочена доза. Не вземайте допълнително лекарство, за да компенсирате пропуснатата доза.

Симптомите на предозиране могат да включват бързо сърцебиене, тежка замаяност и припадък.

Избягвайте да се изправяте твърде бързо от седнало или легнало положение или може да се почувствате замаяни. Ставате бавно и сте сигурни, за да предотвратите падане.

Как трябва да приемам Norvasc?

Пиенето на алкохол може допълнително да понижи кръвното Ви налягане и може да увеличи някои странични ефекти на Norvasc.

Получавайте спешна медицинска помощ, ако имате някои от тези признаци на алергична реакция към Norvasc: копривна треска; Затруднено дишане; Подуване на лицето, устните, езика или гърлото. Обадете се незабавно на Вашия лекар, ако имате сериозни нежелани реакции като

Чувствам се, че може да излезете

Подуване на ръцете, глезените или краката

Удари сърдечен ритъм или треперене в гърдите; или

Болка в гърдите или тежко усещане, болка, разпространяваща се на ръката или рамото, гадене, изпотяване, общо неразположение.

По-малко сериозните нежелани реакции на Norvasc могат да включват

главоболие

Замайване, сънливост

Усещане за умора

стомашни болки; или

Зачервяване (затопляне, зачервяване или усещане за нервност).

Това не е пълен списък на нежеланите реакции, а други могат да се появят. Посъветвайте се с Вашия лекар за медицински съвет за нежелани реакции. Можете да съобщите за нежелани реакции на правителството в правителството – 1088.

Какво ще стане, ако пропусна доза?

Какво ще се случи, ако прекаля доза?

Уведомете Вашия лекар за всички други лекарства, които използвате, особено

Симвастатин (Zocor, Simcor, Vytorin); или

Какво трябва да избегна?

Всяко друго лекарство за сърцето или кръвното налягане.

Този списък не е пълен и други лекарства могат да взаимодействат с Norvasc. Уведомете Вашия лекар за всички лекарства, които използвате. Това включва рецепта, лекарства без рецепта, витамини и растителни продукти. Не започвайте ново лекарство, без да уведомите Вашия лекар.

12.01.2011-11-29, 11:45:52 AM.

Norvasc странични ефекти

Бременност Категория C Рискът не може да бъде изключен

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

Календар на одобрението Календар на наркотици в правителството

Високо артериално налягане лизиноприл, амлодипин, метопролол, хидрохлоротиазид, лосартан, фуроземид

Синдром на Raynaud амлодипин, дилтиазем, нитроглицерин, нифедипин, доксазозин, кардизем

Ангина аспирин, амлодипин, метопролол, атенолол, карведилол, Coreg

Болест на коронарната артерия амлодипин, периндоприл, Caduet, амлодипин / аторвастатин, изокссуприн, ацетон

Какви други лекарства ще повлияят на Norvasc?

Norvasc (амлодипин)