palbociclib

Фармакологичен клас: Cyclin-зависим киназен инхибитор

Използва се за palbociclib

Palbociclib пречи на растежа на раковите клетки, които в крайна сметка се унищожават. Тъй като растежа на нормалните клетки може също да бъде повлиян от лекарството, ще се появят и други нежелани ефекти. Някои от тях може да са сериозни и трябва да бъдат съобщени на Вашия лекар.

Palbociclib се предлага само с рецепта на Вашия лекар.

При вземането на решение за употреба на лекарството, рисковете от приемане на лекарството трябва да се преценят срещу доброто, което ще бъде направено. Това е решение, което вие и вашият лекар ще направите. За palbociclib трябва да се има предвид следното

Уведомете Вашия лекар, ако някога сте имали някаква необичайна или алергична реакция към palbociclib или други лекарства. Също така кажете на вашия медицински специалист, ако имате други видове алергии, като например храни, бои, консерванти или животни. За продукти, които не се отпускат с рецепта, внимателно прочетете етикета или съставките на опаковката.

Не са провеждани подходящи проучвания за връзката на възрастта с ефектите на палбоциклоб в педиатричната популация. Безопасността и ефикасността не са установени.

Съответните проучвания, извършени до този момент, не са показали гериатрични специфични проблеми, които биха ограничили полезността на palbociclib при пациенти в старческа възраст.

Не са провеждани адекватни проучвания при жени за определяне на детския риск при употребата на това лекарство по време на кърмене. Претегнете потенциалните ползи от потенциалните рискове, преди да приемате това лекарство, докато кърмите.

Преди да използвате palbociclib

Въпреки че някои лекарства не трябва да се използват заедно, в други случаи две различни лекарства могат да се използват заедно, дори ако може да се случи взаимодействие. В тези случаи Вашият лекар може да поиска промяна на дозата или може да са необходими други предпазни мерки. Когато приемате Palbociclib, особено важно е вашият медицински специалист да знае дали приемате някое от изброените по-долу лекарства. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на palbociclib с някое от следните лекарства обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да се наложи. Ако и двете лекарства са предписани заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате едно или и двете лекарства.

Някои лекарства не трябва да се използват по време или около времето на приемане на храна или хранене на определени видове храна, тъй като могат да се появят взаимодействия. Използването на алкохол или тютюн с определени лекарства също може да предизвика взаимодействия. Следващите взаимодействия са избрани въз основа на тяхното потенциално значение и не са непременно всеобхватни.

Използването на palbociclib с някое от изброените по-долу обикновено не се препоръчва, но в някои случаи може да бъде неизбежно. Ако се използва заедно, Вашият лекар може да промени дозата или колко често да използвате palbociclib или да Ви даде специални указания относно употребата на храна, алкохол или тютюн.

Наличието на други медицински проблеми може да повлияе на употребата на palbociclib. Уверете се, че информирайте Вашия лекар, ако имате други медицински проблеми, особено

Лекарствата, използвани за лечение на рак, са много силни и могат да имат много странични ефекти. Преди да приемете palbociclib, уверете се, че разбирате всички рискове и ползи. Важно е да работите в тясно сътрудничество с Вашия лекар по време на лечението.

Вземете palbociclib точно както е указано от Вашия лекар. Не го приемайте повече, не го приемайте по-често и не го приемайте за по-дълго време, отколкото Ви е поръчал лекар.

Palbociclib е снабден с информация за пациента. Прочетете и следвайте инструкциите внимателно. Попитайте Вашия лекар, ако имате някакви въпроси.

Palbociclib се прилага заедно с летрозол. Важно е да приемате всяко лекарство в точното време. Следвайте инструкциите на лекаря си кога да приемате тези лекарства.

Поглъщайте капсулата цяла. Не го отваряйте, смачквайте, не го смалявайте или не го дъвчете.

Вземете palbociclib с храна.

Не трябва да ядете грейпфрут или да пиете сок от грейпфрут, докато използвате palbociclib.

Дозата на palbociclib ще бъде различна за различните пациенти. Следвайте нарежданията на лекаря си или указанията на етикета. Следващата информация включва само средните дози palbociclib. Ако дозата Ви е различна, не я променяйте, освен ако Вашият лекар не Ви каже да го направите.

Количеството лекарство, което приемате, зависи от здравината на лекарството. Също така, броят на дозите, които приемате всеки ден, времето между дозите и времето, през което приемате лекарството, зависят от медицинския проблем, за който използвате лекарството.

Ако пропуснете доза palbociclib, пропуснете пропуснатата доза и се върнете към редовната схема на дозиране. Не двойни дози.

Съхранявайте лекарството в затворен контейнер при стайна температура, далеч от топлина, влага и директна светлина. Пазете от замръзване.

Да се ​​пази далеч от деца.

Не дръжте остарялата медицина или лекарството вече не е необходимо.

Правилно използване на palbociclib

Посъветвайте се с вашия медицински специалист как трябва да се разпореждате с всяко лекарство, което не използвате.

Много е важно вашият лекар да проверява напредъка ви при редовни посещения, за да се увери, че palbociclib работи правилно. Може да са необходими кръвни изследвания, за да се проверят нежеланите ефекти.

Използването на palbociclib, докато сте бременна, може да увреди вашето бебе. Използвайте ефективна форма на контрол на раждаемостта, за да не забременявате по време на лечението и поне 2 седмици след последната доза. Ако смятате, че сте забременели, докато използвате лекарството, незабавно уведомете Вашия лекар.

Ако планирате да имате деца, говорете с лекаря си, преди да използвате palbociclib. Някои мъже, използващи palbociclib, са станали безплодни (не могат да имат деца).

Palbociclib може временно да намали броя на белите кръвни клетки в кръвта, което увеличава вероятността от инфекция. Ако можете, избягвайте хората с инфекции. Проверете незабавно при Вашия лекар, ако смятате, че получавате инфекция или ако получите треска или студени тръпки, кашлица или дрезгав глас, болка в долната част на гърба или встрани, или болезнено или трудно уриниране.

Свържете се веднага с Вашия лекар, ако имате някакви симптоми на животозастрашаващо състояние, наречено белодробна емболия: бърза сърдечна честота, бързо дишане, внезапна, остра болка в гърдите или затруднено дишане.

Не променяйте дозата си или спрете да използвате Palbociclib, без първо да се консултирате с Вашия лекар.

Не приемайте други лекарства, освен ако не са били обсъдени с Вашия лекар. Това включва лекарства с рецепта или лекарства без рецепта (извънборсови) и билкови (напр. Жълт кантарион) или витаминни добавки.

Предпазни мерки при използване на palbociclib

Заедно с необходимите ефекти, лекарството може да причини някои нежелани ефекти. Въпреки че не могат да се появят всички тези нежелани реакции, ако се появят, може да се наложи медицинско обслужване.

Проверете незабавно при Вашия лекар, ако възникне някоя от следните нежелани реакции

Възможно е да се появят някои нежелани реакции, които обикновено не се нуждаят от медицинска помощ. Тези нежелани реакции могат да изчезнат по време на лечението, тъй като тялото Ви се адаптира към лекарството. Също така вашият медицински специалист може да ви каже как да предотвратите или намалите някои от тези нежелани реакции. Проверете при Вашия медицински специалист, ако някоя от следните нежелани реакции продължи или е притеснителна или имате някакви въпроси за тях

Други нежелани реакции, които не са изброени, могат да се проявят и при някои пациенти. Ако забележите други ефекти, консултирайте се с Вашия медицински специалист.

Достъпност само за Rx

Нежелани реакции

palbociclib

CSA Schedule N Не е контролирано лекарство

История на одобрението Календар на лекарствата в FDA

Рак на гърдата, метастатичен тамоксифен, анастрозол, летрозол, аримидекс, таксол, кселода, фемара, херцептин, капецитабин, паклитаксел, абраксан, гемцитабин

Рак на гърдата метотрексат, тамоксифен, анастрозол, летрозол, аримидекс, таксол, кселода, флуороурацил, фемара, екземестан, циклофосфамид, Herceptin

 Или се присъединете към групата за поддръжка на palbociclib, за да се свържете с други, които имат подобни интереси.